Koliko je povećanje plata u poslednjih 10 godina zaista podiglo kupovnu moć građana?

Ostavite komentar


  1. Čini mi se da imate grešku u računici. Napisali ste „kada se rast plata od 79,5 odsto koriguje za rast cena od 44,5 odsto, dolazimo do toga da su plate realno porasle za oko 35 odsto“. Realan rast zarada ne treba da se računa kao 79,5% – 44,5%, nego kao 179,5% / 144,5%, što je 24,2% rasta. Da plastično objasnim: Ako vam je plata 100 dinara, a cena hleba 10 dinara, možete da kupite 10 hlebova. Ako vam plata poraste na 179,5 dinara, a cena hleba na 14,45 dinara, možete da kupite 12,42 hlebova, što je za 24,2% više nego ranije.

  2. Po mom mišljenju prosečna i minimalna zarada su uvek bili loši pokazatelji. Džabe tebi i 1500e plata, ako je 1000e prase. Vidimo opštu inflaciju, 100e nema istu vrednost od pre 4 godine.

  3. Ne treba građanu prosečna nego medijalna iliti najčešća plata. A ne ono neko jede meso neko jede kupus, a u proseku svi jedemo sarmu.

  4. Inflacija je i više od 100 % primera radi Luk bio 20-30 dinara sad je 150 skoro i krompir toliko to je poskupljenje od 400 %

  5. Ovo je tačno i slaže se sa novčanicima građana. A Prvorođeni manipuliše brojevima! Kome ćete verovati: novčaniku i svojim očima ili njemu?

  6. Uhvatio Mujo Fatu u svaleraciji a ona se pravda da to on nije dobro video ,pa kaze,,Zar ti Mujo vise verujes svijim ocima negò svojoj Fati,,To i ovde,vise verujete pisanom tekstu nego kad udjete u prodavnicu pa vidite sta mozete da kupite sad za istu platu ili penziju,u odnosu na ono od pre 10 godina.Netrebaju vam naocare.

  7. Milošević bio "uspešniji" od Vučića - kilo para za pola kila bajatog 'leba. kaže:

    Jedino merilo je kupovna moć. Da je po Vučićevom, najveće blagostanje je bilo za Miloševićevog vakta kada smo svi bili milijarderi. Dakle, Vučić je vrlo slab Miloševićev đak. Trčkara za njegovim stopama, al’ džaba.

  8. Ja sam jos uvek na prosecnoj plati iz 2013 to sto plate povecene u Beogradu ne znaci nista nama na jugu.A izracunajte koliko je poskupelo sve ostalo mani je licno gore za 73,5%

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.