Koliko se u EU reciklira otpad od plastike: Na Malti najmanje, u Holandiji najviše 1Foto: Beta/AP/Koji Sasahara

Svaka osoba koja živi u EU proizvela je tokom 2020. u proseku 34,6 kilograma otpada od plastične ambalaže, od čega je reciklirano 13 kilograma, objavio je danas Eurostat.

Između 2010. i 2020. godine, količina proizvedenog otpada od plastične ambalaže po stanovniku povećana je za 23 odsto, za 6,5 kilograma, dok je količina recikliranog otpada od plastične ambalaže porasla u istom periodu za 32 odsto, za 3,2 kilograma.

Uprkos ovom poboljšanju, količina plastične ambalaže koja nije reciklirana porasla je za 3,4 kilograma po stanovniku od 2010. zbog većeg povećanja apsolutne količine proizvedenog otpada od plastične ambalaže.

Holandija, Litvanija, Slovačka, Španija, Bugarska i Kipar reciklirale su više od polovine proizvedenog otpada od plastične ambalaže. Najviše od svih Holanđani, koji su te godine reciklirali 57 odsto plastičnog otpada.

S druge strane, manje od jedne trećine plastičnog otpada reciklirano je u Francuskoj, Danskoj, Mađarskoj, Irskoj, Rumuniji, Poljskoj i Austriji, dok je na Malti procenat recikliranog otpada ove vrste najmanji – 10 odsto.
Pre dve godine, navodi Eurostat, stupila su na snagu stroža pravila za prijavu reciklaže zbog čega je u mnogim državama primećeno privremeno smanjenje sa 41 odsto u 2019. na procenjenih 38 odsto u 2020. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari