Kome treba berza u Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Komisija za hartije od vrednosti je rak rana domaceg trzista kapitala. Na nasoj berzi prolaze dnevne fluktuacije od 65 posto bez problema pa se sutradan trgovinom izmedju povezanih lica cena vrati na prethodnu. Kompanije se preuzimaju preko povezanih lica bez da se posalju ponude za preuzimanje ostalim akcionarima. I mozete da pisete koliko hocete prigovora,nista. Kompanije koje su kad se zaista trgovalo na berzi 2007-2008 vredele 13-14 miliona eura sada se u prinudnim otkupima preuzimaju za 600 hiljada eura kao sto je primer sa A.D. Sloga Novi Pazar. Za ovakve slucajeve,dogovorenog obaranja cene,preuzimanja preko povezanih lica i laziranja finansijskih izvestaja u Americi se ide 20 godina u zatvor, a ovde se postaje milioner.

  2. Očigledno je da je regulatorno telo, tj Komisija za hartije od vrednosti osnovni problem i uzrok ovako bednog stanja na tržitu kapitala. Oni više deluju kao advokati i zastupnici većinskih vlasnika nego kao institucija koja obezbedjuje ravnopravan tretman svih učesnika na tržitu
    Na primer, većinski vlasnik Alfa Plama godinama kupuje akcije preko povezanih lica, a zahtev akcionara upućen KHOV sa svim dokazima da su se stekli uslovi za obavezujuću ponudu za preuzimanje, Komisija već 7 meseci ignoriše. To je institucija odmetnuta od zakona.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.