Komemoracija ekonomisti Stojanu Stamenkoviću: "Čovek čiji je život svedočio o celoj epohi jedne zemlje" 1Foto: Printscreen/RTS

Komemoracija povodom smrti ekonomiste i člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije Stojana Stamenkovića održana je danas u NBS.

„Ne desi se često da nečiji život i karijera tako sveobuhvatno, bogato i slikovito svedoče o celoj epohi jedne zemlje. I zato, pored tuge, koja je u ovakvim trenucima prirodna i neizbežna, takav život i profesionalni put treba slaviti iako je njegov odlazak gubitak za sve nas“, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je navela da će Stojana Stamenkovića pamtiti kao jednog od najboljih srpskih poznavalaca rada Međunarodnog monetarnog fonda i vrsnog i dalekovidog pregovarača.

Tabaković je istakla da iza Stojana Stamenkovića ostaje prazno mesto koje niko ne može da zauzme kao i da njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak i za Savet guvernera i za NBS.

„Bio je patriota posebne vrste, poseban otac, poseban suprug, redak prijatelj i svestran čovek, a tako skroman u svojoj veličini“, rekla je Tabaković.

Stojan Stamenković je preminuo je 16. jula u u 89. godini.

Stamenković je bio na mestu člana Saveta guvernera od novembra 2012. godine neprekidno u tri mandata.

Od 1971. se bavio makroekonomskom analizom i makroekonomskim projekcijama.

Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista, a od 2012. član Akademije ekonomskih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari