Glavna rasprava u sporu koji je za nadoknadu lične štete protiv grada Novog Sada pokrenuo bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević, odložena je juče za početak decembra, jer je sud uvažio zahtev da se da dodatni rok za kompletiranje dokumentacije.


– Na zahtev finansijskog veštaka, sud je dopunio svoje rešenje i formirao komisiju veštaka, koju sada osim ekonomskog, čine i veštaci građevinske i poljoprivredne struke. To je i bilo neophodno kako bi se utvrdio ukupan obim štete – rekao je za Danas advokat Devića Emir Jašarević i dodao da je odbijen predlog tužbe da se sasluša Maja Gojković i Igor Mirović „iako je to suprotno načelu neposrednosti“. Inače, na jučerašnjem ročištu Gradski javni pravobranilac zatražio je da sud ukine rešenje o veštačenju, smatrajući da se presuda Vrhovnog kasacionog suda, koji je ugovor između Grada i ATP Vojvodine proglasio ništavim, može odnositi i na ovaj spor.

– Ako je VKS presudio u sporu ATP Vojvodine protiv Grada Novog Sada, to ne znači da je presudio u svim predmetima – kaže Jašarević i dodaje da je sreća što iznad VKS postoji viša instanca, Ustavni sud i sud u Strazburu.

Podsetimo, Dević je sa Novim Sadom sklopio ugovor prema kome je ATP Vojvodina trebalo da izgradi međunarodnu autobusku stanicu, a grad da preusmeri saobraćaj na novu lokaciju. Stanica je izgrađena iz kredita za koji je većinski vlasnik založio i imovinu privatizovane ATP Vojvodine, ali i ličnu i imovinu svoje matične firme. Grad, međutim, nije ispunio svoj deo ugovora, ATP Vojvodina i druga Devićeva firma otišli su usled neostvarenog prihoda u stečaj. Iako je doneta izvršna presuda u kojoj je ATP Vojvodini dosuđena odšteta od 13 miliona evra, u reviziji je Vrhovni kasacioni sud to oborio, tvrdeći da je ugovor ništav jer nije vodio računa o interesima Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, ali je ipak dosudio odštetu ATP Vojvodini, samo u znatno manjem iznosu, od 390 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari