laptop computer keyboardFoto: EPA/DAVID CHANG

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv kompanija „JAPI COM“, „SINGI INŽENJERING“, „SOLVIT NETWORKS“ i „EVIDEN“, koje su ditributeri softvera kompanije Kasperski, piše Nova ekonomija.

Sumnja se da su ove kompanije direktno ili indirektno razmenjivale informacije o tome ko od njih će podneti ponudu u postupcima javnih nabavki, pa je tako uvek samo jedna od ovih kompanija podnosila ponudu na tenderima vezanim za Kasperski rešenja.

Kasperski je kompanija koja razvija i prodaje širok spektar proizvoda i rešenja za sajber bezbednost.

Komisija za zaštitu konkurencije je uvtrdila da, pored tih kompanija, partnerski odnos sa Kasperski ima još desetak domaćih kompanija, ali da se ove četiri pojavljuju na tenderima pojedinačno i dobijaju poslove.

„Iz navedenog je osnovano pretpostavljeno da između pomenutih učenika na tržištu postoji koordinacija koja je imala za cilj ili posledicu podelu naručilaca (kupaca) na teritoriji Srbije“, navela je Komisija.

Dodala je da će u ispitnom postupku preduzeti sve potrebne dokazne radnje kako bi se pravilno utvrdilo činjenično stanje, ispita postojanje povrede konkurencije a po okončanju postupka doneti konačnu odluku.

„Od pregledanih postupaka javnih nabavki, kao primer izdvojeni su i prikazani postupci u kojima je uočen pomenuti obrazac ponašanja da se javlja samo po jedan ponuđač koji nudi rešenja za antivirusnu zaštitu kompanije Kasperski i čija je ponuđena cena skoro jednaka procenjenoj vrednosti (i u situaciji kada naručioci ne zaključuju okvirne sporazume), pri čemu se isti ponuđači uglavnom javljaju kod istih naručilaca“, navela je Komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari