Komisija za zaštitu konkurencije kaznila osam kompanija jer su podelile tržište i razmenjivale informacije 1foto EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Savet Komisije za zaštitu konkurencije kaznio je osam preduzeća zbog povrede konkurencije, objavljeno je u poslednjem broju Službenog glasnika.

Komisija je dlučivala u ponovljenom postupku, pokrenutom po službenoj dužnosti, protiv privrednih društava Original preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge doo Beograd, Mikops d.o.o. Export-Import za proizvodnju, trgovinu i usluge Niš, Preduzeće za usluge i trgovinu Birolinija Beograd, Biro Print Sistemi d.o.o. Beograd, Preduzeće za trgovinu i usluge Dikti Line d.o.o., Beograd, Društvo za spoljašnju i unutrašnju trgovinu Birodeveloping d.o.o. Niš, Društvo za proizvodnju, promet i usluge Birotehnika Export-Import d.o.o., Beograd i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE d.o.o. Beograd, o mogućoj povredi konkurencije.

Komisija je donela rešenje da su ove kompanije podelila tržište snabdevanja prema naručiocima, tako što su razmenjivala informacije o tome koji od njih će podneti ponudu kod kojeg naručioca u postupcima javnih i privatnih nabavki i to nabavki birotehničke opreme kao što su fotokopir aparati, štampači, multifunkcionalni uređaji.

Dalje se navodi da tehničke specifikacije i karakteristike tih uređaja odgovaraju birotehničkoj opremi proizvođača Konica Minolta.

Zatim tu je i nabavka tonera i potrošnog materijala za birotehničku opremu, takođe, proizvođača Konica Minolta, kao i nabavka usluge održavanja birotehničke opreme proizvođača Konica Minolta.

Ovo je, prema saopštenju, izvršavano u periodu od 2015. godine do pokretanja postupka 28. maja 2018. godine, odnosno počev od aprila 2017. godine do 28. maja 2018. godine za društvo Biro Print Sistemi d.o.o. Beograd, a za društvo Birotehnika Export-Import d.o.o. Beograd počev od 2015. godine do 24. januara 2018. godine.

Time su ove kompanije zaključile restriktivni sporazum koji za cilj ima značajno ograničavanje i narušavanje konkurencije na relevantnim tržištima nabavki na teritoriji Srbije, obrazložila je Komisija.

Komisija je povodom toga odredila novčanu kaznu ovim privrednim društvima.

Original preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge d.o.o. Beograd platiće kaznu u iznosu od oko 19,3 miliona dinara, zatim Mikops d.o.o. Export-Import za proizvodnju, trgovinu i usluge Niš 8,8 miliona dinara. Preduzeće za usluge i trgovinu Birolinija društvo sa ograničenom odgovornošću Beograd platiće iznos od 1.1 milion dinara. Biro Print Sistemi d.o.o. Beograd platiće kaznu od 178.957 dinara.

Dalje, Preduzeće za trgovinu i usluge Dikti Line d.o.o., Beograd platiće oko 1,9 miliona dinara, a Društvo za spoljašnju i unutrašnju trgovinu Birodeveloping d.o.o. Niš 776.640 dinara.

Dok će Konica Minolta Poslovna Rešenja SE d.o.o. Beograd platiti čak 27,8 miliona dinara.

Društvo za proizvodnju, promet i usluge Birotehnika Export-Import d.o.o. Beograd, prema navodima Komisije, oslobađa se od obaveze plaćanja novčanog iznosa mere zaštite konkurencije.

Ove kompanije dobile su rok od 12 meseci od dana prijema ovog rešenja da plate kaznu, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari