Kompanija Rio Tinto odbacila navode predstavnice SEOS-a o projektu Jadar 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Kompanija Rio Tinto ocenila je danas stavove Ljiljane Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) o projektu „Jadar“, kao neodgovorne i neutemeljene.

Bralović je prethodno kazala da veruje da će se narod Srbije i sve opozicione političke stranke i ekološki pokreti ujediniti kako bi sprečili vlast da otvori rudnik litujuma u Zapadnoj Srbiji.

Ona je agenciji Beta kazala da bi oko dva miliona ljudi bilo primorano da se iseli zbog otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma.

Rio Tinto je naveo da je Bralović time tendenciozno i sa jasnom namerom pokušala da dovede u zabludu građane Srbije i izazove paniku širenjem lažnih vesti.

Ta kompnija je u saopštenju pozvala Bralović da, ukoliko poseduje bilo kakve dokaze na osnovu kojih je iznela tu tvrdnju, te dokaze predstavi javnosti ili nadležnim institucijama.

„Istina je da je do sada u okviru projekta „Jadar“ dobrovoljno raseljeno 157 ljudi, a ukoliko bi Projekat bio realizovan, bilo bi potrebno raseljavanje još jednog domaćinstva“, dodaje se.

Kompanija je navela da je Bralović bez ikakvih dokaza navela da bi oko 250 reka bilo zatrovano, te je pozvala da ukoliko poseduje bilo kakve naučno utemeljene činjenice na osnovu kojih je to iznela, da ih predstavi javnosti ili nadležnim institucijama.

Rio Tinto je navela da Nacrti Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koji su predstavljeni javnosti, pokazuju da se projekat „Jadar“ može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Kompaniia je navela da je Bralović iznela i potpuno neutemljene izjave o navodnoj korupciji, te poručila da sve navode o korupciji shvata veoma ozbiljno.

„Zbog toga pozivamo Bralović da, ili iznese dokaze ili povuče svoju neistinitu tvrdnju“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari