Lokalnoj upravi u Kragujevcu javilo se više od 10 kompanija iz Srbije i inostranstva koje su zainteresovane za kupovinu postojeće opreme i mašina iz fabrike automobila Zastava.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravkovićrekao je da su kompanije najviše zainteresovane za „kompletne proizvodne linije koje imaju univerzalnu primenu“. „Kompanija iz Slovenije je zainteresovana za liniju zupčanika, a zatražene su i linije za termičku obradu“, rekao je Zdravkovićagenciji Beta.

On je kazao da postoji i mogućnost da stare rashodovane mašine koje su neupotrebljive na tržištu uzme smederevski US Stil. „Još uvek se razmatraju varijante prodaje Zastavine opreme koju je Fijat otpisao, a taj posao planiraju Agencija za privatizaciju i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj. Prema Zdravkovićevim rečima u narednih 10 dana biće doneta odluka da li će se prodavati pojedinačne mašine ili kompletne proizvodne linije. Zastavini stručnjaci su ranije procenili da je za iseljenje opreme, po zahtevu Fijata, potreban prostor veličine 35 fudbalskih terena. Mašine su instalirane između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a potrebno je pažljivo razraditi plan njihovog izmeštanja kako bi se izbeglo da se oštete. Prema ranijim najavama, za izmeštanje opreme biće angažovane specijalizovane kompanije i radnici Zastavine Mehaničke obrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari