MK grupa biznismena Miodraga Kostića jedina je zainteresovana za kupovinu HTP Fontana iz Vrnjačke Banje, a ukoliko dogovor koji se precizira ovih dana bude okončan, novi vlasnik će osim objekata na najboljim lokacijama u Banji, naslediti i dug lokalnoj samoupravi od oko 205 miliona dinara.

 Međutim, prema rečima predsednika opštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića, oko izmirenja tog potraživanja lokalna vlast će biti „spremna na kompromise zbog toga što želi ozbiljnog kupca sa referencama, kakve MK grupa već ima na Kopaoniku“. Đurović, takođe, navodi da će kupac Fontane morati da ispoštuje nekoliko uslova, najpre onih koji se odnose na zaštitu statusa sadašnjih radnika, te zahtev za ulaganje u devastirane objekte.

U Agenciji za privatizaciju potvrdili su Danasu da je u ponedeljak bio inicijalni sastanak, „više kao inicijalno upoznavanje investitora i lokalne samouprave“. U međuvremenu, kažu u Agenciji, privodi se kraju program restrukturiranja Fontane, tako da se do kraja februara očekuje i oglas o prodaji preduzeća. „U imovinskom paketu koji će biti ponuđen nalaziće se sva imovina koja nije sporna, dakle ona koja ne podleže restituciji ili je pod nekim drugim sporom“, kažu u Agenciji i dodaju da oko te firme i nema većih sudskih postupaka, osim onih koji su pokrenuli radnici zbog neisplaćenih zarada, što očekuju da će biti rešeno što kroz restrukturiranje, što kroz dogovor sa budućim vlasnikom.

Međutim, bivši vlasnici Fontane, konzorcijum od šest fizičkih lica koji su ugovorom na pet godina kupili 2005. godine HTP Fontanu za oko pet miliona evra uz obavezu da investiraju tri miliona, i dalje se spore sa Agencijom oko postupka prilikom raskidanja ugovora. Naime, ta privatizacija poništena je 2007. jer je Agencija tvrdila da investicija nije realizovana, dok su iz konzorcijuma to negirali. U postupku koji je vođen pred Trgovinskim sudom u Beogradu, spor zbog poništenog ugovora dobio je konzorcijum koji je time ponovo postao vlasnik Fontane, upravo u vreme kada je trebalo uplatiti novu ratu od 625.000 evra. Nedugo nakon izmirenja te obaveze, Viši privredni sud je odlučujući u drugom stepenu, po žalbi Agencije, zaključio da ipak nema dokaza da je investicija realizovana, pa je poništio odluku prvostepenog suda, a konzorcijum je opet ostao bez firme. Neki od članova konzorcijuma tvrdili su da im je ulaganje oteto i da iza čitavog zamešateljstva stoje „tajkuni koji žele da preuzmu unosan posao“. Sporove oko vlasništva i investicija u Fontanu pratilo je i niz nerazjašnjenih situacija, počev od tvrdnji da su neki od poslovnih partnera kao metod ubeđivanja koristili momke iz ličnog obezbeđenja, do hapšenja i pritvora u koji je dospeo jedan od članova, ali i do krivičnih prijava koje su, izgleda, završavale u nekim fiokama.

Imovinski paket

U sastavu Fontane, koja upošljava oko 150 radnika, nalaze se hoteli Sloboda, Fontana, Zvezda 1 i Zvezda 2, koja nije završena, zatim vila San, te restoran Beli izvor na Goču. Veruje se da će kafe Švajcarija, koji je formalno u sklopu preduzeća i uspešno posluje, ipak ostati u vlasništvu lokalne samouprave. Predsednik opštine Boban Đurović rekao je da je jedan od uslova novom kupcu i završetak objekta hotela Zvezda 2, koji se nalazi u samom centru Banje, ali je već 20 godina u sivoj fazi izgradnje Fontana trenutno ima oko 150 zaposlenih i nalazi se u procesu restruktuiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari