Konferencija o regionalnoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana 1foto FoNet/EU

Regionalna ekonomska integracija članica CEFTA-e je od suštinskog značaja za izgradnju prosperitetnih ekonomija koje će podsticati trgovinu, konkurentnost i investicije i pripremiti preduzeća i građane regiona za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocenjeno je na konferenciji Regionalne AEO Asocijacije u Beogradu, na kojoj su se okupili predstavnici Carina i privrednici koji posluju na Zapadnom Balkanu i u okvirima CEFTA-e.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, na konferenciji je istaknuto da uspostavljanje i uzajamno priznavanje programa Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), kao prvog programa zasnovanog na poverenju i međusobnom priznavanju dostizanja evropskih standarda, ima veliku stratešku vrednost za privrede CEFTA-e. Ovo podstiče regionalnu, kao i integraciju u EU.

Konferencija je deo redovnog dijaloga o daljoj perspektivi programa Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), i njegovog uticaja na prosperitet ekonomija Zapadnog Balkana i CEFTA-e.

Konferenciju pod nazivom „Unapređenje AEO programa u regionu – Prihvatanje kulture digitalnih podataka za stalna poboljšanja, poboljšanu transparentnost, ojačano partnerstvo i otpornost”, otvorila je Tanja Bošković, menadžerka projekta u GIZ-u koja je istakla da je ovaj događaj važan za proslavu dostignuća i pobeda, ali i za razgovor o izazovima u vođenju Programa Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), kao i za zajedničko istraživanje mogućnosti za viši nivo olakšavanja trgovine u regionu.

„Ovi programi se stalno procenjuju širom sveta, koristeći podatke za poboljšanje performansi i uticaja AEO. Ovo zahteva veće učešće privatnog sektora i više konsultacija javno-privatnih zainteresovanih strana i to je jedan od razloga zašto smo ovde zajedno. Privrednici su ti koji trgovinu čine stvarnošću. Njihov doprinos je od suštinskog značaja, a ova konferencija pruža priliku da se reafirmiše snaga i značaj ovog partnerstva”, naglasila je ona.

Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je regionalna ekonomska integracija suštinski element u obezbeđivanju budućeg prosperiteta regiona Zapadnog Balkana i vitalni element integracije u Evropsku uniju.

„Ovo će pomoći regionu na brojne načine, uključujući jačanje ekonomskog rasta, privlačenje investicija, poboljšanje obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja”, ocenio je on.

Žiofre je podsetio da Evropska unija finansira projekat koji je posvećen negovanju odnosa između poreskih vlasti i privrednih subjekata, čime se podstiču brže carinske kontrole i inspekcije, što je ključ za veću regionalnu ekonomsku integraciju. Projekat je vredan 4,35 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari