Sa nešto više od mesec dana, neposredno pred i u vreme donošenja novog Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji zabranjuje zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015., u gradskoj upravi Niša raspisano je ukupno 65 konkursa za prijem radnika.

 „Sudbinu“ pobednika na konkursima koji nisu potpuno okončani pre donošenja ovog Zakona odrediće Ministarstvo finansija i telo Vlade Srbije, koji su nadležni da daju predlog, odnosno saglasnost na zapošljavanja u javnom sektoru, koja bi morala da budu „izuzetak“, potvrđeno je Danasu u niškoj gradskoj upravi.

Načelnica Uprave za građanska stanja i opšte poslove Lidija Miladinović precizira da je niška gradska uprava u novembru raspisala ukupno 45 oglasa za zapošljavanje, a da je od tog broja do danas doneto 25 odluka o prijemu u radni odnos. Dodatnih pet oglasa raspisano je 29. novembra, 4. decembra i 6. decembra, kada je Zakon objavljen u Službenom glasniku, a 15 oglasa 7. decembra, kada je on već stupio na snagu. Odluke o prijemu onih koji su izabrani na oglasima raspisanim od 29. novembra nadalje nisu donete jer čitav postupak oglašavanja, koji podrazumeva i rok za prigovore od 15 dana, nije okončan pre stupanja Zakona na snagu.

– Trenutno smo u proceduralnom pravnom vakumu. U roku od 15 dana po stupanju Zakona o izmenama i dopunama budžetskog sistema trebalo bi da se donese podzakonski akt koji će pored ostalog precizirati čitavu proceduru traženja i dobijanja saglasnosti za zapošljavanje radnika kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. U očekivanju takvog akta Uprava za građanska stanja se, recimo, već obratila Ministarstvu finansija kako bi dobila „instrukcije“ ove vrste, pošto je i sama 7. decembra raspisala oglas za prijem četvoro radnika, ali Ministarstvo nije odgovorilo – kaže načelnica Miladinović za naš list.

U fazi mirovanja je i konkurs za prijem osam novih radnika u niškoj gradskoj opštini Medijana, na koji se javilo čak 219 zainteresovanih. Mada je raspisan još 30. oktobra, dakle i pre nego što se u javnosti govorilo da će zapošljavanje u javnom sektoru biti zabranjeno, Zakon koji to propisuje stupio je snagu „u sred“ roka za prigovor kandidata na konkursu. Odluka o izboru kandidata jeste doneta, ali niko nije dobio rešenja o prijemu u radni odnos, odnosno niko nije zaposlen, kažu u opštini.

– Postupak miruje po sili Zakona koji nalaže da se svi postupci, započeti radi popunjavanja radnih mesta kod korisnika javnih sredstava, mogu nastaviti samo uz saglasnost tela Vlade i prethodnog pozitivnog mišljenja resornog ministarstva. Gradska opština Medijana postupiće u skladu sa tim zakonom. Donošenje rešenja o prijemu u radni odnos izabranih kandidata zavisiće od odluke tela Vlade. Svi kandidati koji su izabrani, kao i oni koji su podneli progovor obavešteni su o tome pisanim putem- navodi se u saopštenju opštine Medijana.

Zapošljavanje naložila upravna inspekcija

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik opštine Medijana Nebojša Krstić tvrde da su najnoviji konkursi za prijem radnika u gradskoj i opštinskoj upravi raspisani i sprovedeni po zakonu i transparentno. Perišić kaže da je tačno da su konkursi raspisani za prijem u stalni radni odnos radnika koji su već radili „na određeno“, ali zato što je Upravna inspekcija naložila da se to učini. Krstić kaže da je među osmoro izabranih kandidata petoro onih koji su radili na određeno vreme, a da su „samo“ dvoje rođaci odbornika (SNS-a). Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zatražio je od nadležnih organa da ispita zakonitost ovih zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari