Pripreme za eventualno formiranje konzorcijuma srpskih preduzeća za učešće na tenderu za privatizaciju Luke Bar još su u toku, a kako Danas saznaje, najkasnije do kraja ove godine biće poznato da li postoji ekonomski interes za ulazak u taj posao. Tada bi, takođe, trebalo i da se sazna da li domaći privrednici za taj poduhvat očekuju i konkretnu pomoć države, ne računajući u to najavljenu rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Bar.

Na sastanku koji je pre desetak dana održan sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, predstavnici nekoliko najvećih srpskih kompanija, među kojima su bili Miroslav Mišković, predsednik Delta holdinga, Zoran Drakulić, predsednik Ist pointa kao i predstavnik Viktorija grupe, predsednik MK grupe Miodrag Kostić prihvatio je da izradi studiju izvodljivosti, ali u toj kompaniji za sada ne žele da otkrivaju pojedinosti projekta.

– MK grupa samo je jedan od ravnopravnih učesnika potencijalnog konzorcijuma domaćih firmi, koje bi mogle uzeti učešće na tenderu za Luku Bar. Predsednik MK grupe Miodrag Kostić preuzeo je obavezu izrade studije izvodljivosti, koja bi, između ostalog, bila i platforma za formiranje potencijalnog konzorcijuma – saopšteno je Danasu u MK grupi.

U toj kompaniji dodaju i da bi konzorcijum mogao da se pojavi i kao jedan od ponuđača u privatizaciji Monte karga, operativne kompanije za prevoz tereta putem železnice, za koji su crnogorske vlasti najavile tender početkom naredne godine. Međutim, detalji o uslovima pod kojima je srpska privreda spremna da do februara naredne godine, kada ističe rok za dostavljanje ponude za otkup 54,05 odsto akcija Luke Bar, još nisu poznati. U MK grupi ističu da je izrada studije u toku, zbog čega „gospodin Kostić, na temu ove privatizacije, u ovom trenutku, nije spreman da daje bilo kakve izjave za medije. Zbog ozbiljnosti, veličine i strateške važnosti čitavog projekta, predsednik MK grupe smatra da je prerano i neodgovorno iznositi poslovne detalje u javnost“, kažu u toj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari