Korak u pogrešnom smeru 1

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje najavio novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, predstavlja najgori mogući scenario za svetsku ekonomiju.

To upozorava Kristofer Dembik, direktor Sektora makro analize u Sakso banci i dodaje da će taj potez imati pet direktnih posledica na kretanja na svetskoj ekonomskoj sceni.

0 Smanjiće obim globalne trgovine, koja je naglo usporila posle svetske finansijske krize i staviće tačku na proces globalizacije započet neposredno posle Drugog svetskog rata, a od koga su, uglavnom, korist imale zemlje u razvoju, poput Kine i Brazila, favorizujući nastanak srednje klase.

0 Poguraće naniže globalni BDP, koji se bori da dostigne nivo pre krize. Povratak snažnog ekonomskog rasta biće odložen na neodređeno, što znači da će većina razvijenih ekonomija morati da se navikne na prosečan rast godišnjeg BDP-a od oko jedan, ili dva odsto, kao i na visok nivo nezaposlenosti.

0 Ovo je početak kraja regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini i svojevrsna potvrda da je sporazum o kome su pregovarale SAD i Evropa u stanju „kliničke smrti“. Samo zvaničnici Evropske komisije i dalje veruju da se dogovor može postići narednih meseci.

0 Ovaj potez je znak da se protekcionizam vraća, trenutno u prikrivenoj formi, što može da dovede do većih trgovinskih barijera i konkurentnih devalvacija. Treba podsetiti da se ovaj model ekonomske strategije, koji je bio dominantan tridesetih godina prošlog veka, pokazao kao veoma neuspešan i nema razloga da verujemo da će stvari sada bolje funkcionisati.

0 Ovo je i nagoveštaj postepenog povlačenja SAD iz Azijsko-pacifičkog partnerstva (APAC). To je idealna šansa za Kinu da poveća svoj uticaj u regionu. Ova zemlja, koja nije deo Transpacifičkog partnerstva, biće u prilici da dodatno preuzme vođstvo u Aziji i Latinskoj Americi i da u potpunosti iskoristi smanjenje uticaja SAD. Ovo je i potvrda da se Sjedinjene Države postepeno vraćaju u izolaciju, kao što je to bio slučaj 1920-ih godina.

– Period pred nama veoma je neizvestan sa ekonomskog stanovišta. Najnoviji pokazatelji potvrđuju da je ekonomija SAD zdrava, ali da je na kraju poslovnog ciklusa. Od poslednje faze ekonomskog pada prošlo je 35 kvartala. Izuzev potencijalnog novog rekorda u trajanju ekonomskog pada (za vreme Klintonovog zlatnog doba taj trend trajao je 40 kvartala), SAD će se, u naredne četiri godine suočiti sa novom recesijom. Povlačenjem iz sporazuma o slobodnoj trgovini i promocijom trgovinskih ograničenja, Tramp preuzima rizik ubrzavanja recesije i guranja sveta u novu eru masovne nezaposlenosti – procenjuje Dembik.

Odloženo dejstvo na finansijska tržišta

– Kada je reč o finansijskim tržištima, teško je precizno utvrditi direktan uticaj ovog poteza. Činjenica je, međutim, da niži globalni rast, pad priliva stranog kapitala u državama u razvoju i eventualna trgovinska ograničenja, nisu pozitivan pokazatelj za berze, posmatrano dugoročno. U ovom trenutku se posledice još ne osećaju, zahvaljujući merama monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke, koje imaju presudan uticaj na cenu finansijskih sredstava. Ipak, slab rast u dužem vremenskom periodu negativno će se odraziti na rezultate kompanija na berzi, a time i na najznačajnije svetske indikatore – tvrdi Kristofer Dembik, direktor Sektora makro analize u Sakso banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari