Ukoliko se obistine najave i obećanja novog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića uskoro će biti obnovljene srpske pruge, posebno Koridor 10, njime će jezditi moderni, čistiji i brojniji vozovi, koji će poštovati red vožnje, dostojanstvo putnika i rokove isporuke robe.


Najavivši početak turističke sezone na Muzejsko-turističkoj pruzi Šarganska osmica, Simonović je juče na Mokroj gori istakao da će biti poboljšani turistički i drugi sadržaji vozova Nostalgija, Romantika i Plavi voz, te da će svi ugostiteljski, smeštajni i prevozni kapaciteti u turističkoj ponudi tog preduzeća uskoro činiti jedan sistem.

On je poručio da će prioritet tog preduzeća biti Koridor 10, kako međunarodni vozovi ne bi mimoišli Srbiju, ali je dodao da će naredne godine početi i rekonstrukcija barske pruge u dužini od 277 kilometara, za šta je novac obezbeđen iz ruskog kredita.

– Kičma Srbije je Koridor 10 i ko ima drugačije viđenje, ne misli dobro Srbiji. Naš zadatak je da rekonstruišemo prugu od Subotice, Novog Sada, Beograda, Niša, Dimitrovgrada, Preševa i Šida, zbog opasnosti od Koridora 4 koji izlazi na luku Konstanca, jer vozovi sada ne ulaze u Srbiju. Ako imate 7.000 teretnih voziva, što je zlatna devizna poluga, njih 700 ne ide kroz Srbiju, jer se naši putnički vozovi kreću prosečnom brzinom od 35 do 40 kilometara na sat, a teretni oko 25 kilometara na sat – naveo je Simionović, a potom dodao da će novac od ruskog kredita biti namenski utrošen.

On je dodao da krediti koje je dodelila EBRD nisu povučeni i zbog toga smo platili pet miliona evra penela i platićemo još toliko dok ih potrošimo.

– Niko ne može da me ubedi da prethodno rukovodstvo, za tri godine, nije moglo da povuče novac za ulaganje u Srbiju. Povlačenjem kredita EBRD 4 i 5 za nabavku građevinskog materijala, stvorićemo preduslove za ruski kredit, jer ne možemo da obnavljamo prugu ako nemamo materijal – dodao je Simonović.

Direktor Železnice je naveo da je sve pripremljeno za početak radova na deonicama Beograd, Pančevo, Ruma i Golubinci, rekavši da bi „bio zadovoljan kada bi radovi počeli u junu ove godine“.

– Teška situacija je oko Niša i Dimitrovgrada, jer ne znamo da li ćemo dobiti češki kredit, a ukoliko ne uradimo i taj deo pruge, odoše nama vozovi na Koridor 4. Niko neće da koristi naše pruge ako kroz Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku vozovi idu 100 ili 120 kilometara na sat – poručio je Simonović istakavši da novo rukovodstvo Železnica Srbije ima podršku vlade koju, kako je rekao, „nije imalo poslednjih petnaest godina“.

Ipak, kako je istakao, postoje problemi koji mogu da se reše bez kredita i odluka Vlade Srbije, poput popravki brojnih deonica u dužini od 30 do 50 metara, zbog čega se vozovi veoma sporo kreću.

– Neka otklonimo deset takvih „džepova“, to će biti sto kilometara godišnje, što će doprineti bržem kretanju vozova na prugama na kojima nije planiran remont. Potrebno nam je oko 350 miliona evra da otklonimo „lagane vožnje“ na Koridoru 10 i Koriodoru 11 – objasnio je direktor srpskih železnica i dodao da mu je „želja da se prugom od Beograda do Novog Sada, nakon remonta, umesto sadašnjih sat i po do dva, putnici prevezu za 45 minuta“.

Istakavši da za tri meseca ove godine nije otkazan polazak nijednog voza, ali da je u isto vreme prošle godine bilo više od 100 otkazanih vozova, on je dodao da je, takođe, za tri meseca ove godine bilo svega dva ili tri kašnjenja, a u istom periodu lane 80, što je posledica, kako je rekao, pooštrene odgovornosti u svim sektorima tog državnog preuzeća.

– Za dva meseca na gorivu za luksuzna vozila Železnica Srbije je uštedela 6,6 miliona dinara. Stanje se popravlja, iako to još nije tako vidljivo, ali radimo i na uvođenju GPRS radi kontrole korišćenja službenih vozila i lokomotiva. Neki su uhapšeni zbog krađe goriva iz lokomotiva, a cilj nam je da uredimo sistem da ne zavisi od ličnosti, već da se poštuju zakon i propisi – rekao je Simonović, a potom dodao da je kontrolom u Lapovu utvrđeno da nijedno službeno vozilo nije bilo tokom vikenda u garažama, iako su tamošnji rukovodioci ubeđivali kontrolore da su ta vozila tamo.

– To neko mora da plati, jer to nije ničija privatna prćija – saopštio je Simonović.

Turistički voz od 13. aprila

Turistička sezona muzejskog voza Nostalgija, koji vozi Šargaskom osmicom na Mokroj gori, počeće 13. aprila i trajaće do 31. oktobra. Dnevno će imati dva redovna i dva vanredna polaska, a ukoliko bude potrebe biće i dodatnih vožnji. Tim vozom, tokom prošlogodišnje letnje sezone, kako je Simonović istakao, prevezeno je 70.000 turista, a od prihod je bio oko 71 milion dinara.

Autobuski lobi

Komentarišući kamenovanje voza kod Čačka, Simonović je rekao da su grupe počinilaca uhapšene, te da on sumnja da su ih vrbovali pojedini autobuski prevoznici, kako bi železnici preoteli putnike. „Takvi ljudi divljačkim činom vrbuju neke klince, koji ne mogu da odgovaraju krivično, ali mogu njihovi roditelji“, rekao je on i dodao da je u Čačku razgovarao sa predstavnicima policije koja bi, zajedno sa obezbeđenjem Železnica Srbije, sprečavala takve pojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari