Koridori Srbije još nisu zvanično obavešteni da je austrijska građevinska firma Alpine bankrotirala, iako u odgovoru listu Danas tvrde da su „u neprekidnoj komunikaciji sa svim relevantnim učesnicima u postupku, kako sa međunarodnim finansijskim institucijama, tako i sa nadzornim organom nad izvođenjem radova i nadležnim institucijama Republike Austrije“, pa se tako u Koridorima još ne može dobiti pouzdan odgovor na pitanje: ko će preuzeti poslove Alpine Bau GmbH na Koridoru 10.

„U slučaju da bude potrebno da se sprovede nova tenderska procedura, ona će trajati između šest i sedam meseci i ne postoji mogućnost da se tenderske procedure koje su okončane koriste za zaključivanje novih ugovora“. Danas je, naime, pitao da li postoji mogućnost da posao dobije drugoplasirana firma sa tendera koji je svojevremeno dobila Alpina ili, eventualno, neko od podizvođača.

Koridori Srbije preciziraju da je „izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa Alpine Bau GmbH prema zakonima Republike Austrije još u toku“, što bi trebalo da znači da je Alpine još u poslu. Ali u kontekstu potpisanih ugovora, navodi se u odgovoru, „Koridori Srbije preduzimaju sve neophodne aktivnosti sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije kao investitora“. Sem napred pomenute intenzivne komunikacije, ne navodi se koje su to neophodne aktivnosti.

Za to vreme je u Austriji, kako javljaju mediji u toj zemlji, doneta odluka o hitnoj prodaji tamošnjih gradilišta Alpine kako poslove ne bi napustili dobavljači i kako bi se zaštitili radnici.

Ne obazirući se na upozorenja stručnjaka da zbog bankrota jedne firme ne bi trebalo da menja svoju ekonomsku politiku u izbornoj godini i plan da svoj budžetski deficit do 2016. svede na nulu, Vlada Austrije je juče hitno usvojila konjunkturni program od 1,6 milijardi evra prioritetno namenjenih podsticanju stanogradnje, ali i zaštiti od poplava i brizi o deci. Prema tom programu, država će do 2016. godine obezbediti 800 miliona evra živog novca, već ove godine 161 milion, i još toliko u vidu efekata raznih predviđenih podsticajnih mera. Veličina programa i hitnost njegovog usvajanja trebalo bi da motivišu pre svega tri preostale najveće austrijske građevinske firme (Štrabag, Por i Henereger) da kao kupci učestvuju u ubrzanoj rasprodaji gradilišta Alpine u Austriji. Poslove te firme na njenim austrijskim gradilištima preuzele su zasad manje firme. Austrijski mediji navode i da Alpine ima ukupno 4.300 gradilišta u matičnoj zemlji i inostranstvu, a da je njenim bankrotom ugroženo 4.900 zaposlenih u Austriji i 2.000 u inostranstvu. Sem firme i gradilišta u Nemačkoj, koji su u istoj neprilici kao i oni u Austriji, ne navodi se poimenično trenutno likvidnosno stanje brojnih Alpininih društava van Austrije niti namere koje, ističe se vrhunski iskusna i stručna, stečajna uprava ima sa tim društvima.

Bilans

Odluka o zatvaranju Alpine Bau GmbH u Austriji doneta je jer je firma imala na računu samo 5,7 miliona evra likvidnih sredstava, dok je iz nje svakog dana oticalo po tri miliona, što bi za život dug 14 dana zahtevalo dodatnih 40 miliona evra, koje se nisu imale otkud namaći. Račun građevinskog preduzeća Alpine doo u Beogradu nije blokiran, ali je od početka ove godine bio u blokadi 42 dana, sa prekidima, i poslednji put je deblokiran 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari