Austrijska kompanija Alpina, koja je 2009. pobedila na tenderu i dala najbolju ponudu za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada, mogla bi da ostane bez tog posla, ukoliko do 10. februara Koridorima Srbije ne dostavi dinamiku radova, najavio je juče direktor ovog preduzeća Dmitar Đurović.

 U Koridorima, ipak, veruju da do toga neće doći i da će Austrijanci završiti započeti posao. „Svetska banka će povući kredit, koji je odobrila Srbiji za deo Koridora 10, ako se radovi ne nastave početkom sezone, najkasnije do 15. marta“, rečeno je Danasu u ovom preduzeću.

Ukoliko radnici ove austrijske kompanije ne prionu ozbiljnije ne posao, može se desiti da država raskine ugovor. Ne bude li Alpina dokazala državi da je spremna da završi radove na obilaznici, kao i na još dve deonice od Pirota do Dimitrovgrada, sledeći korak jeste, napominju u Koridorima, raskidanje ugovora i to tamo gde državi odgovara, povlačenje bankarske garancije i dovođenje novog izvođača.

U predstavništvu Alpine u Srbiji za Danas su rekli da „nisu ovlašćeni da daju bilo kakve izjave“, tako da smo ostali uskraćeni za informaciju da li će, kako na tome insistiraju u Koridorima, dostaviti dinamiku radova i nastaviti posao koji su počeli još aprila 2010. Tada su se u ovoj kompaniji obavezali da će obilaznicu završiti za 720 dana, a dve deonice puta sagraditi za 540 dana. Pre nešto manje od godinu dana direktorka Alpine u Srbiji Nevenka Sinđić najavila je da će do aprila 2013. biti završen deo koji ta firma radi na istočnom kraku Koridora 10.

Prošle godine Alpina je javno saopštila da neće stići na vreme da završi sve, jer je država kasnila sa eksproprijacijom. Četiri do pet meseci je, saopštila je tada ova kompanija, izgubljeno zbog problema sa lokalnim stanovništvom, koje je tražilo da njihovo zemljište uđe u zonu eksproprijacije. Pojavile su se i informacije da će ova kompanija zbog toga zatražiti i odštetu od 74 miliona evra, što je više od ugovorene cene radova od 60 miliona evra

Austrijska Alpina je za ovaj posao ponudila 2,9 milijardi dinara i to je u julu 2009. bila najpovoljnija ponuda na tenderu na kome je za izgradnju obilaznice dužine 8,7 kilometara i mostova na tom pravcu, konkurisalo 13 stranih i domaćih preduzeća. Radovi na deonici Pirot – Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, dok radove na obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka. Vrednost ugovorenih poslova iznosi 60 miliona evra. Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je tada kredit od 388 miliona dolara Srbiji za projekat auto-puta Koridor 10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari