Korišćenje mobilnog bankarstva u porastu 1Foto: Pixabay / FirmBee

Veliki broj klijenata koristi mobilno bankarstvo i vidimo da ono raste brže nego internet bankarstvo, istakao je danas član Upravnog odbora Saveta stranih investitora i predsednik odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović na konferenciji „Razvoj finansijskih usluga: Prilike i izazovi“.

Na skupu koji je organizovao Savet stranih investitora, Petrović je rekao da je Narodna banka Srbije (NBS) prepoznala preporuke članica Saveta i uložila značajne napore u realizaciju uvođenja elektronske menice za pravna lica i preduzetnike, čija se puna primena uskoro očekuje uskoro, istakavši značaj digitalizacije.

On je naveo i da su razvijena brojna rešenja koja doprinose razvoju sektora finansijskih usluga, kao što su kvalifikovani elektronski potpis u klaudu, elektronsko evidentiranje prometa u realnom vremenu putem interneta, plaćanje računa i kupovina u onlajn prodavnicama upotrebom QR koda kroz nacionalni Instant payment sistem.

Prema njegovim rečima, to je imalo trajan pozitivan uticaj na unapređenje konkurentnosti srpske privrede.

„Sistem elektronske uprave je dostigao tačku da se razvijaju novi servisi, među kojima je i servis Moji podaci za banku, što je veoma značajno“, rekao je Petrović.

Dodao je i da se sada i u finansijskim uslugama, u različitim biznisima razvija i korišćenje veštačke inteligencije.

Viceguvernerka NBS Dragana Stanić istakla je važnost stabilnosti domaće valute tokom prethodnih godina, što se odrazilo na stabilnost svih delova domaće ekonomije.

Ona je istakla da je dodatno ojačana stabilnost bankarskog sektora.

Stanić je navela da je u Srbiji povećan broj transakcija putem mobilnog bankarstva i da se očekuje da će i u budućnosti biti nastavljen taj trend.

Potpredsednica Odbora za finansijske usluge Saveta stranih investitora Jelena Vukić Šuljagić rekla je da je neophodno raditi na popularizaciji usluga koje već postoje i približiti građanima pogodnosti elektronske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari