Korupcija ugrožava poslovanje 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Korupcija je u padu, ali gotovo polovina privrednika u Srbiji smatra da korupcija ugrožava njihovo poslovanje, pokazuju rezultati ankete 1.000 preduzeća, izrađene u okviru Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji su danas predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Od 1.032 učesnika ankete, 13 odsto je izjavilo da korupcija „veoma mnogo“ ugrožava njihovo poslovanje, dok je 36 odsto ocenilo da ih „donekle“ ugrožava.

Korupcija koja podrazumeva ucenu državnog službenika je gotovo iskorenjena, pošto samo dva odsto ispitanika tvrdi da ih je ucenjivao državni službenik, ali da nisu ništa platili, rekla je direktor USAID projekta Dragana Stanojević, predstavljajući rezultate ankete.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je izjavio da je USAID u prethodnih 15 godina uložila više od 350 miliona dolara kao podršku ekonomskom razvoju Srbije i da će nastaviti da ulaže.

Skat je naveo da rezultati ankete izražavaju vladinu uspešnu reformu sistema izdavanja građevinskih dozvola.

Prema Skatovim rečima, 40 odsto anketiranih privrednika smatra da su administrativni troškovi vezani za građevinske dozvole umereni, u odnosu na 16 odsto iz 2013. godine.

Srbija je po lakoći dobijanja dozvola za gradnju napredovala sa 139. na 36. mesto liste lakoće poslovanja Svetske banke (doing buisnes) i sada je u rangu SAD i Finske i bolje plasirana od Holandije i Švajcarske, izjavio je Skat.

On je rekao da je većina ispitanika navela da se i dalje suočavaju sa problemima poput parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i neadekvatnog pristupa izvorima finasiranja.

Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović je izjavila da će neke administrativne takse biti ukinute, a neke smanjene.

Problem parafiskalnih nameta će biti rešen ove i sledeće godine, rekla je Zorana Mihajlović.

Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 5,2 odsto, u poređenju sa 2015. godinom, i povećanje izvoza od 10,1 odsto.

Još je mnogo posla pred nama, ali su ekonomski rezultati tu, konstatovao je Čadež.

Rezultati ankete pokazuju da su ove godine gotovo dve trećine ispitanika zadržale isti broj zaposlenih kao lane, dok je 23 odsto angažovalo nove radnike, a 12 odsto smanjilo broj zaposlenih.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari