Kosovo: Bez odluke o ukidanju taksi 1Arhivska fotografija Foto: Stefana Savic

Priština je odbila predlog Sarajeva o privremenoj suspenziji taksi, ali je učinjen prvi korak u rešavanju ovog problema, izjavio je pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić.

On je ovo rekao posle sastanka delegacija BiH i zvanične Prištine na ekspertskom nivou o uvođenju taksi od sto odsto na robu iz BiH, preneo je KoSSev.

Salić je kazao da je delegacija BiH ponudila kosovskoj delegaciji da na šest meseci suspenduju odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima. To nije prihvaćeno, a sada druge institucije treba da odluče šta će se dalje desiti, rekao je on.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH pre sastanka bile radikalno suprotne. BiH je tražila da Kosovo ukine takse, a Kosovo da ih BiH prizna kao nezavisnu državu. On je rekao da su kosovskim taksama najviše pogođene metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični hemijski proizvodi, mlečna industrija, izvoznici lekova, ulja, brašna, sokova, vode. U ukupnoj razmeni BiH sa svetom, oko 14 odsto odnosi se na zemlje CEFTA, a od toga oko četiri odsto se odnosi na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari