Četiri potpredsednika Vlade Srbije koštaće ove godine poreske obveznike ukupno 57,465 miliona dinara. Tri od četiri potpredsednika istovremeno su i ministri određenih resora, dok Suzana Grubješić u Vladi vrši samo funkciju potpredsednika za evropske integracije.

Najviše će poreske obveznike koštati kabinet potpredsednika Vlade i Rasima Ljajića – 17,95 miliona dinara. Ljajić je istovremeno i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Za njim sledi potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić čiji kabinet će poreske obveznike koštati 14,711 milion dinara. Na trećem mestu po troškovima je kabinet prvog potpredsednika Vlade zaduženog za odbranu bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala Aleksandra Vučića – 13,937 miliona dinara. Vučić je istovremeno i ministar odbrane. I najzad, najmanje će nas koštati rad kabineta potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića – 10,867 miliona dinara. Krkobabić je istovremeno i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Kabineti potpredsednika će najviše trošiti na zarade zaposlenih: najviše Ljajić (6,877 miliona), pa Grubješićeva ( 6 miliona), pa Vučić( 5,311 miliona) i najmanje Krkobabić (4 miliona dinara). Da ne bude zabune, radi se samo o platama za zaposlene u potpredsedničkom kabinetu. Troškovi ministarstava kojima su tri potpredsednika na čelu, dati su kao posebna budžetska stavka. Ali, usluge po ugovoru najviše će nas koštati u kabinetu potpredsednika Krkobabića – 3,8 miliona dinara, a najmanje u kabinetu potpredsednika Ljajića samo 800.000 dinara. Kabinet Suzane Grubješić će na usluge po ugovoru potrošiti 3,5 miliona dinara, a kabinet Aleksandra Vučića 3,514 miliona.

Sudeći prema predviđenim troškovima, najviše će putovati potpredsednik Ljajić – troškovi putovanja četiri miliona dinara, za njim sledi potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić sa 3,450 miliona dinara, dok će prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na putovanja potrošiti 2,648 miliona. Najmanje će kao potpredsednik putovati Jovan Krkobabić i to će nas koštati samo milion dinara.

Troškovi četiri potpredsednika uočljivo se razlikuju i kod stavke „mašine i oprema“ – od samo 8.000 dinara do 2 miliona dinara. Najmanje će na taj rashod potrošiti Suzana Grubješić (8.000 dinara) , a najviše Rasim Ljajić (2 miliona dinara). Aleksandar Vučić će kabinet opremiti sa 79.000 dinara, a Jovan Krkobabić će se zadovoljiti sa skromnih 70.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari