Kostićeva Agri Europe i slovenačka NLB banka u trci za austrijskom Adiko bankom 1Foto: Shutterstock/24K-Production

Kompanija Agri Europe registrovana na Kipru, u kojoj su sabrane banke u vlasništvu Miodraga Kostića, dala je ponudu za preuzimanje do 3.315.344 akcija austrijske Adiko banke koja posluje i u Srbiji.

Kostić na ovaj način planira da kupi oko 17 odsto akcija banke, čiji je već najveći pojedinačni vlasnik sa 9,99 odsto.

Za jednu akciju Agri Europe nudi 16,24 evra bruto. U ponudi se navodi da ne namerava da stekne više od 29,99 odsto akcija Adiko banke.

Rok za prihvatanje ponude od strane eventualnih prodavaca je 24. jun.

Međutim, juče je i slovenačka NLB banka, koja takođe posluje u Srbiji, objavila svoju nameru da takođe otkupi akcije, i to većinski paket, Adiko banke, a ponudila je 20 evra po jednoj akciji.

U njihovom obaveštenju navodi se da po ovoj ceni nude premiju od 22,15 odsto u odnosu na prosečnu šestomesečnu cenu Adiko banke na Bečkoj berzi, a u odnosu na cenu ostvarenu 15. maja premija je 4,99 odsto.

Oni navode u objavi i da nameravaju da podnesu zvaničnu ponudu za preuzimanje akcija, da će to biti konkurentska ponuda onoj koju da Agri Europe i da akcionari koji prihvate ponudu Agri Europe mogu da se povuku.

Agri Europe je najavio ponudu za preuzimanje 25. marta. Dan pre toga akcije Adiko banke vredele su 15,1 evro, a od tada rastu sve do današnjih 19,5 evra.

Agri Europe ima u vlasništvu 9,99 odsto akcija Adiko banke, a drugi po broju akcija je fond DDM Invest III sa 9,9 odsto. Treći po veličini je još jedna srpska firma-Alta Pej grupa u čijem vlasništvu je Alta banka. Oni imaju 9,63 odsto Adiko banke.

Među većim akcionarima je i EBRD sa 8,4 odsto i fond Velington menadžment sa 98,85 odsto.

NLB grupa nema nijednu akciju Adiko banke.

Ovo su podaci sa sajta Adiko banke, ali je Alta pej, firma u vlasništvu Davora Macure, krajem marta objavila da je kupila 30 odsto akcija Adiko banke i aplicirala za dozvolu regulatora da postane najveći akcionar ove banke.

NLB i AIK banka, nosilac Kostićeve bankarske imperije, već su bili konkurentni u jednom od najznačajnijih preuzimanja u srpskom bankarskom sektoru. I jedni i drugi bili su zainteresovani za Komercijalnu banku, ali su na kraju bolju ponudu dali Slovenci.

Inače, AIK banka je kupila ranije jednu slovenačku banku, Gorenjsku, čime je izašla na bankarsko tržište Evropske unije.
Osim toga Kostić je preuzeo i Eurobank Direktnu banku, Sberbanku u Srbiji, a prethodno i grčku Alfa banku, čime je AIK postala jedna od najvećih banaka na domaćem tržištu.

Alta banka nastala je kada je menjačnica Alta pej preuzela većinski paket Jubmes banke. U medijima senavodi da je njen vlasnik Davor Macura blizak vladajućoj stranci, a šira javnost je čula za njega kada je preko firme ABL Solvent kupio stečajnu masu IMT-a, odnosno plac na Novom Beogradu od 358.000 kvadrata za 8,3 milijardi dinara. Prema pisanju medija njegova firma se zadužila kod AIK banke za ovu kupovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari