Kragujevački oružari najavili štrajk upozorenja zbog lošeg upravljanja fabrikom 1Foto: Z. S. M.

Samostalni sindikat fabrike „Zastava oružje“ najavio je održavanje jednočasovnog štrajka upozorenja kao odgovor radnika na loše upravljanje fabrikom Ministarstva odbrane i Vlade Srbije koji, kako kažu, „tolerišu bahatost predsednika Nadzornog odbora“.

Taj štrajk će biti održan na radnim mestima u fabrici u četvrtak, 29. decembra od 11 do 12 časova.

U obraćanju medijima predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić rekao je danas da fabrika od 21. decembra nema generalnog direktora, jer je dosadašnjem Mladenu Petkoviću istekao mandat.

Nadzorni odbor nije izabrao direktora ni posle dva sprovedena konkursa, na koji se javilo osam kandidata, od kojih je većina iz fabrike.

Ilić je rekao da je odluka o štrajku upozorenja doneta na jutrošnjem zboru radnika na kome je bilo, kako kaže, više od 1.000 zaposlenih.

„Dosadašnji generalni direktor nije preneo ovlašćenja na druga lica, fabrika je sada u potpunoj blokadi, praktično ne može da funkcioniše. Ne mogu da se potpišu mnogi ugovori, dokumenta i akta, rešenja o ugovoru o radu, u vezi sa odlaskom radnika u penziju, a i isplata akontacije koja treba da bude 5. januara je dovedena u pitanje“, naveo je Ilić.

Prema njegovim rečima, ukoliko se stanje u fabrici ne promeni, sindikat će 5. januara povesti radnike da sa članovima svojih porodica dodju na protest ispred Skupštine grada.

Ilić je dodao da će, zatim, u januaru težište protesta biti u Beogradu ispred Ministarstva odbrane i Vlade Srbije.

„Naš zahtev će u tom slučaju biti hitna smena Nadzornog odbora i postavljenje generalnog direktora i omogućavanje funkcionisanja fabrike Zastava oružje“, rekao je Ilić.

On je istakao da je Samostalni sindikat svake godine po više puta ukazivao Ministarstvu odbrane i Vladi na posledice upravljanja Nadzornog odbora kojim predsedava Ivica Marjanović.

Od njegovog dolaska 2017. godine fabrika je ostvarila gubitak od sedam milijardi dinara.

Ukupan gubitak fabrike oružja je 21 milijarda dinara, odnosno, kako kaže Ilić, gubitak je pet milijardi iznad visine kapitala.

On je ocenio da prema fabrici koja zapošljava 2.410 radnika postoje „loše namere“, da je devastirana, iako, kaže, ima potencijala i perspektivu.

„Niko ne reaguje na naša upozorenja. Mislimo da se tendenciozno fabrika gura u gubitke kako bi otišla u stečaj o čemu se govori i kroz pojedine medije. S druge strane, mi stalno ukazujemo da je tržišni potencijal fabrike ogroman i da ona ima šansu i da bi mogla izuzetno dobro da radi uz drugačije upravljanje i rukovodjenje“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, od 2015. do 2021. godine u fabriku je „ubačeno“ više od 500 novih radnika, kako kaže, neki s razlogom, a neki bez razloga.

Upozorio je da svakog meseca iz fabrike odlazi više od 15 uglavnom iskusnih radnika, a da je priliv nedovoljno stručnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari