Kragujevački poljoprivrednici na sat vremena blokirali stari put za Beograd u Desimirovcu, blokada u Batočini i dalje traje 1Foto: Privatna arhiva

Poljoprivrednci iz Šumadije i okoline Kragujevca i dalje protestuju i ne odustaju od blokada različitih putnih pravaca na više punktova, poput Desimirovca i Batočine.

Poljoprivrednci iz šumadijskih sela Desimirovca, Lužnica, Krčmara i Cerovca i jutros su od šest do sedam sadi organizovali blokadu puta na pravcu Kragujevac – Topola na starom putu za Beograd.

Oni su i juče na sat vremena blokirali ovaj putni pravac kao jednosatno upozorenje.

– I dalje smo pored puta sa pedesetak traktora. Čekamo pismene potvrde oko dogovorenih cena suncokreta za 73 dinara po kilogramu, premija za mleko, subvencije za naftu i po hektaru kao i odlganje kredita za narednu godinu, kaže za Danas, Boban Milosavljević, jedan od organizatora protesta u ovom kraju Šumadije.

Inače, ova ekipa poljoprivrednika koja protestuje već četiri dana za vikend je traktorima i mehanizacijom blokirala centar Kragujevca, u Ulici Zorana Đinđića, kod Skupštine grada.

Po Milosavljevićevim rečima sa traktorima ostaju do daljeg na lokaciji kod Lukoil pumpe u selu Desimirovac kod Kragujevca.

Blokada kod petlje za auto-put na pravcu Kragujevac – Batočina i dalje stoji već treći dan.

Ovaj punkt kod restorana „Kapija Šumadije” su sa tridesetak traktora i pedesetak ljudi blokirali poljoprivrednci iz Rače, Batočine i Lapova.

– Blokada je stalna i totalna i trajaće dok ne budemo zadovoljni rezultatima pregovora sa Vladom Srbije. Ne popuštamo i ne odustajemo dok svi naši zahtevi ne budu potpisani, kaže za Danas Milan Milošević, jedan od organizarota protesta u Rači Kragujevačkoj, koji traju još od četvrtka, prvo trodnevnom blokadom centra ovog mesta u Karađorđevoj ulici, a potom priključenju kolegama iz Batočine i Lapova kod auto-puta.

Po Miloševićevim rečima, oni su u stalnom kontaktu sa svojim predstavnicima koji su juče bili na pregovorima u Beogradu.

– Na nas sve vrši stalan pritisak, da odustanemo, odnosno da prihvatimo samo neke od zahteva. Javljaju nam da će biti ispunjeni zahtevi oko cene suncokreta ili nafte. U tom slučaju bi bili zakinuti proizvođači mleka za svoje premije. Utisak je da hoće da nas posvađaju i razjedine, ali u tome neće uspeti. Ne odustajemo od blokade dok svih devet naših predstavnika na pregovorima ne potpiše sve zahteve i svi budemo zadovoljni njima, izričit je Milošević.

Poljoprivrednici iz Svijlanca koji su se okupili u nedelju, juče, su po rečima Dejana Miladinovića, iz ovog mesta, učestvovali u blokadi kod Markovca, a za danas ne planiraju dalje aktivnosti u vezi sa blokadom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari