Kraj domaće proizvodnje priključnih vozila 1

U Zastavi INPRO i dalje nema struje i vode, koja je toj fabrici isključena još 5. januara, usled čega je već danima obustavljena proizvodnja priključnih vozila (automobilskih i prikolica druge namene) i metalne galanterije.

U fabričkoj upravnoj zgradi su, zbog velikih mrazeva, popucale vodovodne instalacije, te su u pojedinim prostorijama počeli da se obrušavaju plafoni.

Zastava INPRO prekjuče pre podne je nekoliko sati imala struju, ali isključivo zahvaljujući tome što su monteri Elektrošumadije otklonivši kvar na instalacijama, koji je prethodno bez električne energije ostavio francuski Trigano, lociran u istom objektu (pogon Sivi dom“) sa INPRO-om, ali i obližnje slovenačke kompanije FORI, Gorenje i Unior komponente, snabdevanje električnom energijom obezbedili svim firmama u tom delu nekadašnjeg Zastavinog fabričkog kruga. Tokom popodneva, međutim, nepoznati ili „nepoznati“ počinioci ponovo su INPRO-u isključili struju.

Prekid proizvodnje priključnih vozila i metalne galanterije u Zastavi INPRO najozbiljnije počinje da ugrožava i opstanak fabrike, odnosno usvajanje i primenu unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji je nadležnima u kragujevačkom Privrednom sudu, u okviru pokrenutog predstečajnog postupka, predat prošle jeseni a izjašnjavanje poverioca očekuje se krajem ovog meseca. Ukoliko narednih dana proizvodnja u INPRO-u ne bude ponovo pokrenuta, poverioci će, sasvim izvesno, morati da odbiju UPPR, što će označiti pokretanje stečajnog postupka i potonji bankrot te fabrike.

Zaposleni u INPRO-u, među kojima i invalidi rada koji protestuju još od 11. oktobra, pri čemu su 50 dana neprekidno štrajkovali glađu, zahtevajući rešavanje svog radno-socijanog statusa i opstanak preduzeća, smatraju da su isključenje struje i vode deo ranije pripremljenog plana, prema kojem proizvodnja priključnih vozila treba trajno da bude obustavljena, a fabrika ugašena. Invalidi rada navode da je sve očiglednije da Trigano, koji je letos od Zastave INPRO kupio deo opreme za proizvodnju priključnih vozila, i čiji je menadžment, prema njihovom mišljenju, naložio isključenje struje i vode, želi da se oslobodi konkurencije, i da Francuzi u tome imaju podršku države.

– Počinjeno da dobijamo sve zvaničnije informacije da će država zaposlenima u INPRO-u krajem meseca da ponudi socijalni program, te da će svi koji to žele moći da napuste fabrike uz otpremnine od po 200 evra po godini staža, kako to predviđa aktuelni Zakon o radu. Većini invalida, međutim, takav socijalni program nikako ne odgovara, jer im ne obezbeđuje ni pokretanje sopstvenog posla, niti pristojnu egzistenciju na iole duži rok. Naprotiv, invalidi koji napuste fabriku sa otpremninama od pet do šest hiljada evra, u proseku, postaće socijalni slučajevi čim potroše taj novac. Tim pre što u Srbiji nema tog poslodavca koji bi zaposlio invalida rada starog između 50 i 60 godina i neretko obolelog od kancera ili neke druge teške bolesti, ističe predsednik štrajkačkog odbora u Zastavi INPRO Stevan Pušonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari