Žitište: Kraj za „Premium chicken“, radnici na birou, pogoni prazni 1premium chicken

„Premium chicken”, firma koja je poslovala nešto više od dve godine u pogonima žitištanskog “Agroživa” više ne radi, radnici su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje a u krugu nekadašnje klanice samo je obezbeđenje.

“Premium chicken”, u stopostotnom vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme “Biftek”, vodi se kao aktivno privredno društvo, iako su računi u blokadi već dve godine.

„U klanici i na farmama bilo je oko 150 do 200 zaposlenih a najveći deo je dobio otkaz. Samo nam je gazda rekao nema više posla i to je to“, kaže Milovan Simić, bivši predsednik sindikata u „Premium chickenu“ i dodaje da u klanici sigurno više nema nikoga a koliko on zna, ni na farmama.

Zaposlenima je poslodavac ostao dužan zarade i druge troškove. Na koji način će doći do svojih prava, sada je teško reći, jer u preduzeću nije otvoren stečaj.

„Agonija nekadašnjeg „Agroživa“ traje više od jedne decenije a ovo što se dogodilo u nekadašnjoj klanici i na farmama završni je udarac i po mom mišljenju, više od živinarstva u našoj opštini koja je bila lider, nema ništa“, kaže za naš portal Duško Polovina, sindikalni poverenik u opštini Žitište.

Prema nepotvrđenim informacijama, u klanici nema opreme ni mašina, i pitanje je i ako bude stečaja, hoće li preostati imovine od koje bi se radnici i drugi poverioci mogli namiriti.

Kada je pre nešto više od dve godine preuzeo „Premium chicken“, novi vlasnik odnosno direktor govorili su o velikim planovima za ovo preduzeće.

Planovi su bili da se osavremeni proizvodnja, da se proširi mreža kooperanata, poveća broj maloprodajnih objekata i radi na razvoju tržišta kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Dve godine kasnije, od planova ništa. Dve prodavnice u Zrenjaninu su zatvorene, radnici su na birou a pogoni i farme prazni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari