Dvomesečni štrajk u kome su učestvovali članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Granskog sindikata prosvetnih radnika (GSPR) Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) završen je prošlog petka, 1. aprila, potpisivanjem Sporazuma sa Vladom Srbije. Da datum sporazuma ne bi ostao zapamćen samo po svojoj šaljivoj konotaciji, sindikalci prosvete su insistirali da se formira radna grupa koja će pratiti realizaciju onoga što je u tom dokumentu zapisano. Radnu grupu činiće predstavnici ministarstava prosvete i finansija i po jedan predstavnik tri pomenuta sindikata.


Prethodno, 25. marta je održan veliki protestni skup ova tri prosvetna sindikata kome su se pridružili i sindikati u zdravstvu, policiji i sudstvu. Na tom skupu se okupilo više od 15.000 sindikalnih članova, a odmah zatim je organizovan i sastanak članica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, koji je, barem u najavi, bio iniciran i zbog želje da se ostvari dogovor sa sindikatima u vidu nekog socijalno-ekonomskog „pakta“.

U drugoj polovini aprila sva četiri reprezentativna sindikata ponovo će sesti za pregovarači sto sa ministrima finansija i prosvete i pokušati da se izbore za što veći procenat povećanja zarada zaposlenih u obrazovanju u ovoj godini.

Osim izvesne povišice plata, Sporazum koji su tri sindikata prosvete potpisala sa Vladom, predviđa da će poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika biti zaključen do 31. maja.

Umanjene plate nastavnicima koji su štrajkovali biće nadoknađene kada se nadoknade propušteni časovi. Preostale otpremnine zaposlenima koji su prošle godine otišli u redovnu penziju biće isplaćene do 30. septembra, a onima koji su ove godine penzionisani, do kraja 2011.

Do kraja septembra biće isplaćene i jubilarne nagrade za 2009. i 2010, a do kraja 2011. za ovu godinu. Sporazum predviđa i da će korekcija koeficijenata za obračun plata zaposlenima u prosveti biti završena do 1. oktobra.

I dok je za Uniju prosvetnih radnika Srbije, prema tvrdnji njenog lidera Leonarda Erdeljija, pitanje novca u drugom planu, svi ostali obustavljanje štrajka uslovljavaju upravo povećanjem plata. I to ne samo sindikati koji su sa Unijom štrajkovali dva meseca, već i Sindikat obrazovanja Srbije, koji je iz štrajka izašao još 4. februara.

Posle potpisivanja ovakvog sporazuma postavlja se ipak pitanje šta su prosvetni radnici zaista dobili. Sam tekst onog što je potpisano navodi da tu nema ničeg traženog i „opipljivog“, zbog čega su sindikatu u prosveti štrajkovali više od 60 dana, osim što im je ponovo obećano da će biti povišica. Jedina inovacija u odnosu na prethodne mnogobrojne proteste, dogovore i protokole jeste upravo formiranje pomenute radne grupe.

U sporazumu koji su 1. aprila potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije navodi se da je na osnovu dosadašnjih makroekonomskih pokazatelja izvesno da će povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biti veća od planiranih 2,95 odsto u Zakonu o budžetu, kao i da će povećanje za celu 2011. biti veće od planiranih 7,2 odsto.

Procenat povećanja biće definisan potpisivanjem aneksa sporazuma između 20. i 30. aprila i u periodu od 20. do 31. oktobra.

OBRADOVIĆ: Isplate u što kraćem roku

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da su potpisivanjem sporazuma sa tri reprezentativna sindikata prosvete stvoreni uslovi da zaposlenima, kojima je zbog štrajka umanjena plata, taj deo bude nadoknađen kada direktori škola dostave školskim upravama izveštaje o izvršenim nadoknadama časova, što će biti realizovano najkasnije do 20. aprila.

Ministar Obradović ističe da je sada na direktorima škola da utvrde plan nadoknade časova i da će država isplatiti umanjeni deo plata „u što kraćem roku“, ali da to „zavisi od škole do škole, jer nisu svi u istoj poziciji“. On je dodao da sporazum omogućuje i da se „reše brojna druga pitanja vezana za unapređenje obrazovanja, jer novac nije bio jedini motiv štrajka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari