Kraljevski klub kraljevski zarađuje: Fudbalski klubovi sa najvećim prihodima u prošloj sezoni 1EPA-EFE/STR

Najvećih 20 fudbalskih klubova na svetu, a u stvari evropskih, ostvarilo je prihode u sezoni 2022/23 od čak 10,5 milijardi evra, pokazuje 27. izdanje Dilojtove Fudbalske finansijske lige.

Ovo je rast od 14 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. Fudbalski klubi su ostvarili rekordne komercijalne prihode (4,4 milijarde evra) i prihode na dan utakmice od 1,9 milijardi evra.

Najveće prihode u prošloj sezoni ostvario je Real Madrid, čak 831 milion evra čime je pretekao na prvom mestu Mančester siti.

Na drugom mestu bili su „građani“ iz Mančestera sa najvećim prihodima do sada od čak 826 miliona evra, a iza slede Pari Sen Žermen (802 miliona evra), FK Barselona (800 miliona evra) i Mančester junajted (746 miliona evra).

Najveći pad na listi top 10 je zabeležio Liverpul, sa trećeg mesta na sedmo prošle godine, sa prihodima od 683 miliona evra.

Na pozicije od 10. do 20. mesta upali su Ajntrahtiz Frankfurta, Napoli i Olimpik iz Marseja, dok su iz top 20 ispali engleski klubovi Lester, Lids i Everton.

Kraljevski klub kraljevski zarađuje: Fudbalski klubovi sa najvećim prihodima u prošloj sezoni 2
Izvor: Deloitte

Najveći izvor prihoda za klubove bili su komercijalni prihodi, a to se pre svega odnosi na rast maloprodaje, prihode od događaja van uakmica i oporavak sponzorstava, nakon Kovid godine.

Prihodi od televizijskih prenosa povećani su za pet odsto.

Dilojt je analizirao i prihode ženskih klubova čiji su prihodi bili daleko od muških fudbalskih sekcija.

Prosečan prihod top 15 ženskih klubova iznosio je 4,3 miliona evra, aubedljvo najveće prihode ostvario je ŽFK Barselona sa 13,4 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari