Kreativne radionice za izradu suvenira u Golubačkoj tvrđavi 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

S krajnjim ciljem ekonomskog osnaživanja lokalnih zajednica projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” bespovratnim sredstvima pomaže realizaciju 12 kreativnih i inovatnih ideja u oblasti turizma i kulturnog nasleđa. Realizacija jedne je već započela u Tvrđavi Golubački grad.

Iz Golubačkog grada potekla je ideja da se kroz maštovite suvenire predstavi lokalna tradicija i istorija, a u cilju jačanja lokalnih proizvođača koji razvijaju umetničke, inovativne i kreativne suvenire.

Ovu inovativnu i kreativnu ideju bespovratnim sredstvima podržao je projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” , a Tvrđava Golubački grad je već krenula sa realizacijom održavši prvu radionicu „Kreativni razvoj i izrada specijalnih modela suvenira tematski vezanih za Golubačku tvrđavu“.

-Tvrđava Golubački grad je okupila Draganu, Milicu i Nadu, žene koje žive u okolini Golupca i bave se tkanjem, vezom i oslikavanjem marama, a razgovarali su o šarama na srednjovekovnim kostimima, nošnjama i mitologiji – kažu u “Eu za kulturno nasleđe i turizam”.

Prva radionica je i prvi korak ka cilju – stvaranju kreativnih turističkih proizvoda, koji će upotpuniti turističku ponudu Golupca ali i uključiti lokalno stanovništvo u proces proizvodnje i time doprineti ekonomskom osnaživanju zajednice.

Novi suveniri biće podeljeni na četiri tematske celine.

Prva predstavlja mitološka bića Golupca vezana za Tvrđavu koja će “oživeti” preko svilenih marama i keramičkih čaša.

Drugi motiv koji će se naći na suvenirima vezan za tradicionalnu narodnu nošnju, sa akcentom na odevne predmete istočne Srbije, treća celina će predstaviti motive srpske srednjovekovne žene, dok će četvrta biti viteško oružje iz petnaestog veka, odnosno strela koja je u tom periodu upotrebljavana na Golubačkoj tvrđavi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari