Potvrđivanje sporazuma o carinskim pitanjima i izbegavanju dvostrukog oporezivanja povoljno će uticati na privlačenje stranih investicija i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, rekla je juče u Skupštini Srbije Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave objašnjavajući razloge zbog kojih poslanici treba da podrže ratifikaciju Sporazum sa vladom Belorusije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima i Sporazuma sa Gruzijom, Tunisom i Kanadom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.


U vezi sa Sporazumom sa vladom Belorusije, Kalanovićeva je istakla da je u prvih 10 meseci ove godine zabeležen rast ukupne trgovinske razmene Srbije i te zemlje i da će sporazumom u značajnoj meri da se urede odnosi u međusobnom carinjenju.

„Predlozi zakona u izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije, Gruzije, Tunisa i Kanade će proširiti broj zemalja sa kojima izbegavamo dvostruko oporezivanje na više od 50. Srbija će tako uticati na proces privlačenja stranih investicija sa smanjenim administrativnim procedurama i po pitanju investiranja i zapošljavanja“, navela je ministarka i dodala da se tako eliminišu poreske prepreke za slobodno kretanje roba usluge i tehnologije.

Govoreći o davanju garancije od 74 miliona evra za zaduživanje Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije kod Nemačke razvojne banke KfW, Kalanovićeva je istakla da se taj projekat odnosi na unapređenje tehnologije eksploatacije u Rudarskom basenu „Kolubara“ radi povećanja efikasnosti termoelektrana i smanjenja uticaja na životnu sredinu. Ona je objasnila i da će davanjem saglasnosti na izmene finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2012. godinu, taj fond dobiti mogućnost da koristi nepotrošena sredstva iz prethodne godine u finansijskom planu za sledeću godinu.

„To je način da bolje snabdevamo građane lekovima, a izmirujemo obaveze prema apotekama i apotekarskim ustanovama. Ova odluka će biti korisna i za građane i za privredu“, objasnila je Verica Kalanović.

Poslanici Skupštine Srbije raspravu će nastaviti u četvrtak, 20. decembra, pošto ministar odbrane Aleksandar Vučić iz zdravstvenih razloga ne može danas da prisustvuje razmatranju predloženih propisa iz sektora odbrane, koji su na dnevnom redu. Poslanici, između ostalog, treba da razmatraju godišnji plan upotrebe i učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i više međudržavnih sporazuma o saradnji u sektoru odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari