Kredit od Saudijske Arabije od 205 miliona dolara: Novac za navodnjavanje, BIO4 kampus i dalekovode 1foto FoNet Milica Vučković

Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija potpisao je danas sa izvršnim direktorom Fonda za razvoj Saudijske Arabije Sultanom Abdulrahmanom Al-Maršadom tri sporazuma iz oblasti nauke, poljoprivrede i energetike, ukupne vrednosti 205 miliona dolara.

Mali i Al-Maršad potpisali su sporazume koji se odnose na Projekat izgradnje BIO4 kampusa, Program jačanja infrastrukture za navodnjavanje i Projekat operatera prenosnog sistema EMS (faza 1).

„U kampusu će se nalaziti sedam fakulteta, devet naučno–istraživačkih centara, oko 300 laboratorija… To će biti najveći kampus te vrste u ovom delu Evrope i veliki korak napred za našu Srbiju. To je i potvrda i poziv mladima da ostanu i svoju budućnost pronađu ovde, da zajedno sa privredom, sa našim privrednicima, rade na raznim naučnim, istraživačkim projektima, na onome što doprinosi inovacijama, na novim tehnologijama i daljem rastu i razvoju naše ekonomije“, rekao je Mali.

Mali je istakao i da će deo novca biti iskorišćen za unapređenje sistema navodnjavanja u Srbiji.

„Bili smo svedoci sušne godine i zato je važno da dalje investiramo u sisteme za navodnjavanje, pa ćemo deo novca od 205 miliona dolara iskoristiti za to“, rekao je Mali.

Treći Sporazum odnosi se na ulaganje u Elektromreže Srbije, odnosno u dalekovod od Požarevca do Jagodine kao jedan deo Transbalkanskog sistema.

„Nastavljamo sa svim važnim projektima za dalji rast i razvoj naše ekonomije. Uslovi ovog zajma su povoljni i to je ono što nam je potrebno“, rekao je Mali.

Kako je naveo, projekti će se finansirati po kamatnoj stopi od 2,5 odsto u njihovoj lokalnoj valuti koja je povezana sa dolarom.

„Time pokazujemo da vodimo računa i o našem javnom dugu i o makroekonomskoj stabilnosti, a sa druge strane, to pokazuje i naklonost i prijateljstvo koje su naši prijatelji iz Saudijske Arabije pokazali kada su rešili da zajedno sa nama finansiraju ova tri važna projekta. Nadam se da ćemo nakon ovoga otvoriti vrata daljoj saradnji Saudijske Arabije i Srbije“, rekao je Mali i naveo da je Srbiji potrebno da gradi prijateljstva sa što većim brojem zemalja.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktorka EMS-a Jelena Matejić, direktorka BIO4 kampusa Smiljanja Krivokuća, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnici delegacije Saudijskog fonda za razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari