U otežanim okolnostima za svetsku privredu Srbija bi trebalo da iskoristi šansu i da privuče investitore kojima je sada teže da posluju u nekim zemljama, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić. Đelić, koji učestvuje na godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, u izjavi agenciji Beta naveo je da za tako nešto postoje dva uslova.

 – Prvi je, i to je osnovni cilj našeg dolaska ovde, da zaokružimo finansiranje naših ključnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridora 10. S tim u vezi sa Svetskom bankom želimo da postignemo dogovor da od 600 miliona dolara ukupnih investicija dve trećine ide na Koridor 10, a da većsledeće godine taj iznos bude povećan za još 200 miliona dolara. Srbija će, takođe, od Evropske investicione banke tražiti 500 miliona evra za iste namene, jer će na jeftin i održiv način jačati konkurentnost u okolnostima kada je kapitala sve manje i kada je on skuplji. Naš drugi cilj je da u ovim veoma otežanim okolnostima pošaljemo snažnu poruku o našoj stabilnosti celom svetu. To podrazumeva da imamo jedan veoma odgovoran budžet za 2009. godinu i on će biti ključni argument u razgovorima sa MMF-om naglasio je potpredsednik Vlade Srbije i dodao da će biti razmotrena i mogućnost potpisivanja jednogodišnjeg sporazuma sa MMF-om.

Govoreći o državnoj politici u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom, Đelićje kazao da je svim članicama Svetske banke i MMF-a predočio da, posle prihvatanja srpske inicijative u UN, očekuje da se poštuje međunarodno pravo „i da se ni na koji način ne omogući Kosovu da postane članica tih institucija“. Potpredsednik Vlade još jednom je naglasio da devizne rezerve centralne banke u potpunosti pokrivaju štednju građana, što daje dodatnu stabilnost tako da nema nikakvog razloga za strah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari