Prethodna gradska vlast u Novom Sadu krajem 2011. godine isplatila je nedavno uhapšenom Dušanu Borovici preko milijardu dinara „na lepe oči“. Posledice su katastrofalne – grad je izgubio kreditni rejting, a oko pola milijarde je nestalo bez traga. Istovremeno, Bulevar Evrope, koji je Borovica trebalo da završi, nije urađen, a novac obezbeđen iz emisije municipalnih obveznica je potrošen. Ovo je otkrilo novo rukovodstvo u Zavodu za izgradnju grada (ZIG), koji se pojavljivao kao investitor u tom poslu.


– Radi se o dva ugovora. Jedan je sklopljen direktno sa Borovicom, a u drugi je taj biznismen uvučen naknadno, preko ugovora koji je potpisan sa JKP Put, a to je učinjeno mimo zakonske i tenderske procedure. Oba karakteriše loše ugovaranje, bespotrebno plaćanje unapred i izbegavanje nadzora. Najveći problem kod oba ugovora jeste avansiranje. Za tim nije bilo potrebe. Mi, kao investitori, nakon uplate nismo imali nikakav uvid ni kontrolu plaćanja. ZIG je samo overio početno stanje. Postavlja se pitanje zašto je prethodno rukovodstvo dalo depozite – kaže Goran Višnjić, direktor ZIG-a.

Ugovor vredan 995 miliona dinara već je raskinut, pošto je Borovica uveden mimo tendera. Naime, u javnom pozivu posao je dobio JKP Put, a kao podizvođač navedena firma MN iz Loznice. To preduzeće je već nabavilo građevinski materijal vredan 200 miliona dinara i bilo je spremno da počne s poslom, ali je Put iznenada potpisao ugovor sa Borovicom. Sada je firma MN ponovo uvedena u posao, a izgradnja Bulevara Evrope je nastavljena. Drugi ugovor od 632 miliona dinara potpisan je direktno sa Borovicom, a po njemu nije bilo izvedenih radova.

– Ugovor je potpisan 19. septembra 2011, a njime se definiše uređenje i priprema javnih površina radi izgradnje Bulevara Evrope. Plaćeno je avansno, bez ikakve potrebe. Sredstva iz emisije obveznica su bila u gradskoj kasi, a procedura je trebalo da bude sledeća: najpre naši licencirani nadzori overavaju situaciju, potom prolazi kontrolu tehničkog pa generalnog direktora ZIG-a, a onda gradskih uprava za komunalne delatnosti i finansije. Pre nego što potpiše gradonačelnik, dokumentaciju još proveravaju članovi Gradskog veća za komunalne delatnosti i finansije. To je normalna procedura, tako funkcioniše ZIG, kao javni servis građana. U slučaju ugovora sa Borovicom, svih sedam „kontrolnih punktova“ je zaobiđeno, a novac mu je odmah uplaćen – kaže Višnjić.

U ugovoru sa Borovicom napisano je da se sredstva vode kod Razvojne banke Vojvodine (RVB), ali se u praksi to nije desilo. Borovica nije dobio garancije od RVB, nego je novac na nezakonit način otišao kod AIK banke, koja je dala garancije.

– U normalnoj situaciji, trebalo bi da se zaključi aneks ugovora kojim bi se naglasilo da su pare u drugoj banci. I to je ovde zaobiđeno, tako da mi nismo imali nikakvog uvida šta je dalje bilo sa novcem. Od momenta kada je uplaćen, to je bio odnos između banke i trećeg lica, a mi, zbog takvog ugovora, nismo imali pravo uvida. Borovica je pravdao oko 140 miliona, koje je skinula AIK banka, a 470 miliona dinara je nestalo. A to su pare iz emisije municipalnih obveznica, na koje će grad još dugo plaćati kamate. Za građane Novog Sada je najporaznija stvar da je gotovo pola milijarde dinara nestalo, jer je AIK banka, nakon isteka garancija, to prebacila na neki Borovičin račun – kaže Višnjić.

Različiti aršini

Paralelno sa izgradnjom četvrte faze Bulevara Evrope, ZIG i grad Novi Sad su sa oko 700 miliona dinara finansirali izgradnju kanalizacije, ali tu je ispoštovana procedura kontrole i plaćanja po odobrenim situacijama. Taj projekat je jednake vrednosti, realizovan u isto vreme i finansiran iz istih izvora, iz emisije municipalnih obveznica. Projekat izgradnje kanalizacije je, osim nedostataka prilikom ugovaranja, izveden na propisan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari