Kreni-promeni: Više od 30.000 građana Srbije potpisalo onlajn peticiju protiv ukidanja naknade za konverziju zemljišta 1Foto: Shutterstock/DifferR

Više od 30.000 građana Srbije potpisalo je onlajn peticiju na platformi pokreta Kreni-promeni „protiv otimanja zemljišta“ do čega bi došlo ukidanjem plaćanja konverzije – pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine.

To se sprovodi predloženim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koje danas idu na glasanje u Skupštini Srbije, saopštila je danas inicijativa „Stop otimanju zemljišta“, koju čini više od 40 organizacija i lokalnih udruženja.

U saopštenju se navodi da se „ovim zakonom poklanja najbolje državno zemljište tajkunima“ u cilju njihovog daljeg bogaćenja „kroz betonizaciju i divljačku izgradnju“.

„Time se zemljište u javnoj svojini poklanja domaćim i stranim tajkunima koji su pravo korišćenja nad hektarima građevinskog zemljišta stekli u velikom broju kroz sumnjive privatizacije društvene i državne svojine i preduzeća. Ukidanje ove naknade predstavlja novi talas legalizovane pljačke naše svojine za račun malobrojnih, privilegovanih i bogatih, sa nesagledivim posledicama po srpsku ekonomiju, javni budžet i društvo u celini“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ukidanje naknade na konverziju prava korišćenja u pravo svojine građevinskog zemljišta sprovodi pod parolom da će podstaći dalju stambenu izgradnju na najmanje 5.000 lokacija i izgradnju 15.000.000 novih kvadratnih metara.

„Nov talas agresivne i stihijske stambene izgradnje koji se sprovodi zbog daljeg bogaćenja već prebogatih ljudi, i najverovatnije uzrokovan pranjem novca, preti da nam još dublje ugrozi kvalitet života i uništi životnu sredinu“, zaključuje se u saopštenju.

Među članovima inicijative „Stop otimanju zemljišta“ su Eko Straža Novi Sad, Ekološki ustanak, Ekološko udruženje Belorepan, Građanski pokret Bravo, Građanski preokret, Inicijativa Da blokovi prodišu, Kreni – Promeni i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari