Kripto-menjačnice- Konačno je moguće kupiti kriptovalute i kod nas 1Foto: envato elements

Poslednjih godina je ulaganje novca u kriptovalute postao nov i vrlo isplativ način za uvećanje kapitala. Oni koji su vrlo rano ušli i svet kriptovaluta kupovali su ih putem interneta i u stranim kripto-menjačnicama. Međutim, to nije uvek bio najsigurniji način kupovine, pa je često dolazilo do prevara.

Sa pojavom prvih kripto-menjačnica u Srbiji, svi oni koji žele da postanu vlasnici određenog broja i vrsta kriptovaluta, mogu i kod nas da obave njihovu kupovinu. Saradnja sa domaćim ekspertima, koji mogu na lak i pristupačan način da objasne klijentima kako izgleda kupovina kriptovaluta, velika je prednost.

Dodatna prednost saradnje sa domaćim kripto-menjačnicama je u tome što su one licencirane od strane Narodne banke Srbije (NBS). Pored NBS-a, proces kupovine kriptovaluta prati i reguliše i Komisija za hartije od vrednosti. Ove dve državne institucije su garant kvaliteta usluge koje kripto-menjačnice pružaju svojim klijentima.

A šta još treba da znate ukoliko želite da ulažete u kriptovalute u Srbiji, pročitajte u nastavku.

5 stvari koje treba da znate o kupovini kriptovaluta u Srbiji

1. Ko sve može da investira u kriptovalute?

Kupci kriptovaluta u Srbiji mogu da budu kako fizička, tako i pravna lica. Čak i oni koji ne znaju mnogo o ovom načinu ulaganja mogu lako i jednostavno da kupe kriptovalute. Uz pomoć eksperata, koji su deo Crypto12 platforme, fizička i pravna lica mogu dobiti savet kako da investiraju u virtuelne valute.

Čini se da posebno pravna lica još uvek nisu u potpunosti uvidela prednosti ulaganja kapitala na ovaj način. Upravo su oni jedna o ciljnih grupa kojima se obraćaju ovdašnji eksperti za kriptovalute. Kako su zakonski uslovi konačno stvoreni za ulaganje pravnih lica u kriptovalute, sigurno će i njihov broj u budućnosti biti veći.

2. Gde fizička i pravna lica mogu da kupe kriptovalute?

Kripto-menjačnice mogu obaviti kupovinu kriptovaluta za svoje klijente, ukoliko oni nemaju dovoljno znanja o procesu kupovine a ipak žele da na ovaj način investiraju. Kupovinom kriptovaluta, klijent počinje da gradi svoj portfolio. A jedna od usluga, koju jedina u Srbiji nudi Crypto12 menjačnica, je i upravljanje porfolijom, koje između ostalog podrazumeva praćenje stalnih promena na tržištu.

3. Na koji način se proverava koliko neko ima kriptovaluta?

Kako se kriptovalute drže u virtuelnom novčaniku, s vremena na vreme je potrebno proveriti njegov sadržaj. I to je još jedna usluga koju menjačnice nude a koje klijentima mogu značiti ukoliko žele da provere trenutni bilans na svom virtuelnom računu.

4. Može li se menjati jedna kriptovaluta za drugu?

Ukoliko klijent ima nekoliko vrsta kriptovaluta u svom porfoliju i želi da ih razmeni za neku drugu i to je moguće da učini u kripto-menjačnici. Klasični menjački poslovi razmene jedne za drugu kriptovalutu deo su usluga svake menjačnice.

5. Da li je ulaganje u kriptovalute sigurno?

Pomenuli smo da je NBS jedina ovlašćena institucija kod nas koja izdaje licence kompanijama da se bave zakonski regulisanom kupovinom i prometom kriptovaluta. Njihova rigorozna procedura izdavanja dozvola je garant da će kripto-menjačnica koja se bavi ovim poslovima imati najviši nivo usluge.

S druge strane, tržište kriptovaluta je vrlo fluidno i često dolazi do većih potresa na njemu. Iako su fluktuacije normalna pojava i na tržištu novca, kada su kriptovalute u pitanju, oscilacije u vrednosti mogu biti velike. Samim tim i gubici mogu biti veći, ali isto tako i dobici, jer vrednost kriptovaluta jednako brzo raste baš kao što i opada.

Ulazak u svet kriptovaluta je siguran uz Crypto12

Kako je platforma Crypto12 ovlašćena kripto-menjačnica, saradnja sa njima donosi garanciju da je kupovina kriptovaluta obavljena u skladu sa svim važećim zakonskim propisima. To je jako važno za sve one koji prvi put ulažu novac u digitalnu imovinu, kako bi stekli poverenje u ovakav način investiranja već na početku.

A za sve one koji već imaju iskustva u ovakvim investicijama i u potrazi su za sigurnim partnerom koji će voditi računa o njihovom porfoliju, Crypto12 je tu i za njih. Pun obim usluga Crypto12 platforme možete proveriti na njihovom sajtu, gde ih možete i kontaktirati za sve detaljnije informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari