Srbija je pala za šest mesta na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (SEF) zbog „sumnjivih“ kriterijuma prema kojima se meri nivo uspeha, poput sofisticiranosti finansijskog tržišta i makroekonomskog okruženja, koje i ne zavisi od nas, ocenio je ekonomista Miladin Kovačević.

 On je naveo da se u Srbiji, po pitanju nivoa konkurentnosti, ništa značajno ne menja i da je vrednost Indeksa globalne konkurentnosti oscilatorna stvar. Najznačajniji pad Srbija je zabeležila u oblastima infrastrukture, makroekonomskog okruženja i sofisticiranosti finansijskog tržišta, dok je umereni pad zabeležen kod efikasnosti tržišta rada i tehnološke osposobljenosti.

„Naše tržište rada pati od prevaziđenog Zakona o radu, koji je rigidan, a to će se menjati, to je ono što je u planu“, rekao je Kovačević.

I na redovnom mesečnom predstavljanju ekonomskih parametara Institut za tržišna istraživanja (IZIT) konstatovao je da „ima dosta subjektivnih ocena“ u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma. „Nisu to ocene na bazi nekog kvantiteta kao što je BDP, inflacija, javni dug, nego ima ocena koje su anketirani ljudi, stručnjaci iz svih tih zemalja, dali dosta subjektivno i precenjivali sebe ili smo mi potcenjivali sebe“, rekao je saradnik IZIT Saša Đogović. On je podsetio da je Srbija, prema podacima SEF-a najslabije rangirana od svih zemalja bivše

Jugoslavije i precizirao da je BiH bila 101. prošli put, a da je sada na 87. mestu, da je Hrvatska 75, Makedonija 73, Crna Gora 67. i Slovenija 62. On je istakao da se dubljom analizom podataka, koji su objavljeni na skoro 600 strana, vidi se da je dosta visoka doza subjektivnosti u oceni. Upoređujući Srbiju sa BiH i Crnom Gorom, koje su bolje plasirane, on je rekao da su neki podaci nelogični i začuđujući. Prema rečima Đogovića, nelogično je da je Crna Gora ispred Srbije po izvoznim performansama, jer ima visok deficit sa Srbijom.

IZIT: Inflacija će probiti planiranu granicu

Institut za tržišna istraživanja ocenio je da će godišnja inflacija u 2013. godini u Srbiji „probiti“ gornju projektovanu granicu od 5,5 odsto i da će biti između šest i 6,5 odsto. „Treba očekivati inflacione tenzije od avgusta, zbog povećanja cene električne energije, zatim to se prenosi na septembar, što će dodatno podržati povećanje cene gasa i goriva, do čega će doći pod uticajem svetskih kretanja“, rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari