Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je juče u razgovoru sa poslovodstvom i sindikatima Zastave i čelnicima Kragujevca da će sa Fijatom, do kraja marta, biti potpisan aneks ugovora o formiranju kompanije Fijat automobili Srbija, kojim će biti utvrđena dinamika uplate garancija (Fijatove od 200 miliona evra i Vlade Srbije od 50 miliona evra) neophodnih za početak rada nove Fijatove kompanije i start proizvodnje novog modela „A“ klase.

On je istakao da će „dinamika investicija biti usporena zbog svetske krize koja je pogodila automobilsku industriju“.

Dinkić je ponovio da su predstavnici kompanija Fijat automobili Srbija i firme Zastava auto, prošle nedelje u Torinu potpisali ugovor o ovogodišnjoj proizvodnji najmanje 15.000 „punta“ u Zastavi. Ugovorom je predviđeno da proizvodnja „punta“ u Zastavi auto počne najkasnije krajem narednog meseca, dok će u julu startovati produkcija dizel varijante tog modela.

Ministar ekonomije najavio je takođe da će rekonstrukcija pogona Zastavine Fabrike automobila započeti 23. februara, a da će kompanija Fijat automobili Srbija prvih 1.000 Zastavinih radnika preuzeti tokom 2009, dok će ostali biti angažovani do početka proizvodnje dva nova Fijatova modela u Kragujevcu.

– Ohrabruje najava da će Fijat, većtokom ovog meseca, krenuti sa rekonstrukcijom i modernizacijom pogona Fabrike automobila, pri čemu će najpre biti renoviran i osavremenjen prostor u kojem su instalirane automatizovane i robotizovane linije za proizvodnju „punta“. Dinkićnas je obavestio i da je Vlada Srbije usvojila inicijativu da kamate na kredite za kupovinu „fijat punta“, koji će se otplaćivati od pet do sedam godina, budu 4,5 odsto, dok će „razliku“ bankama subvencionisati država – rekao je Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca. On je podsetio da će se „punto“ prodavati i u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, zatim na tržištu severne Afrike (Tunis, Alžir, Maroko, Egipat) i eventualno u Rusiji i Belorusiji. Konstatovano je da bi, ukoliko Rusija odobri Srbiji bescarinski izvoz do 10.000 automobila, ovogodišnja proizvodnja „punta“ u Zastavi najverovatnije bila duplirana.

Dobijenim informacijama bili su nezadovoljni i predstavnici Sindikata Fabrike automobila. Čelnici te sindikalne organizacije kažu da su zadovoljni onim što im je saopštio ministar Dinkić, te da do daljeg odustaju od protesta, koji je bio zakazan za 17. februar. Sindikalci su zadovoljni što im je potvrđeno da će kompanija Fijat automobili Srbija preuzeti radnike fabrike automobila u roku, i što će svi oni biti angažovani većnaredne godine, jedni u produkciji „punta“, a ostali na poslovima pripreme proizvodnje prvog novog Fijatovog modela automobila.

 

Spremni za proizvodnju „punta“

Generalni direktor Grupe Zastava Zoran Radojevićizjavio je da bi proizvodnja „punta“ u kragujevačkoj fabrici mogla da počne „odmah“, pošto su ispunjeni svi tehnički uslovi. „Kada stignu lotovi, odnosno gotovi delovi za ‘punto’, tog momenta može da počne proizvodnja. Kad je rečo proizvodnji novog modela automobila u Kragujevcu, ona bi mogla da startuje polovinom 2010. godine“, procena je Radojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari