Usvajanje dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, tzv. krizni porez, izazvalo je brojne polemike i reakcije u Crnoj Gori. S razlogom, reklo bi se, jer oprezivanje plata građana dodatno će ugroziti, ionako skroman standard većine zaposlenih.

 Doduše, neki poslodavci tvrde da neće smanjivati zarade zaposlenih i da će novo poresko zahvatanje ići na njihov teret. A Zakon kaže da će se na bruto dohodak veći od 720 eura, odnosno na neto iznos iznad 480 eura, primenjivati poreska stopa od 15 odsto. Prvobitno je bilo predloženo da se dodatni porez od tri odsto plaća na bruto zarade veće od 400 eura, odnosno na neto primanja iznad 268 eura, što bi se dodalo poreskoj stopi od devet odsto, ali taj predlog nije prošao. Uzeta je „granica“ od 480 eura koliko iznosi prosječna plata u Crnoj Gori. Usvajanje ovog zakonskog rešenja nameće i pitanje da li će, s obzirom na već tradicionalno umeće u izigravanju propisa ići na štetu države ili zaposlenih.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže za Danas da će ovaj Zakon svakako negativno uticati na standard zaposlenih i njihovih porodica.

– Unija slobodnih sindikata Crne Gore pokušala je da zaustavi donošenje takvog zakona a efekat je bio da je zaštićena kategorija zaposlenih sa prosječnom zaradom dok je progresivno oporezivana razlika u zaradi onih zaposlenih koji primaju više od prosjeka. Ta modifikacija, koja je u skupštini usvojena u poslednjem trenutku jeste značajan iskorak za veliki broj zaposlenih, međutim naš stav je bio da se ne oprezuju neto zarade do 800 eura, koliko u ovom trenutku iznosi potrošačka korpa za četvročlano domaćinstvo – kaže za Danas Keković.

Iz druge radničke centrale Savez sindikata Crne Gore pak poručuju da je oporezivanje zarada iznad 480 eura pozitivan iskorak, ali takođe smatraju da se rješavanje problema održivosti budžeta ne može prebijati preko leđa zaposlenih čije će zarade biti izložene većem poreskom opterećenju. „Na sastanku sa predstavnicima vlasti istaknuta je spremnost Vlade da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom, koja u periodu ekonomske stagnacije uzima maha i zbog toga trpimo svi“, saopšteno je Danasu iz SSCG povodom usvajanja zakona o dodatnom oporezivanju zarada. Unija poslodavaca Crne Gore „krizni porez“ ocjenjuje kao negativan potez, koji će naneti štetu i poslodavcima i građanima. Poručili su, takođe, da će, prije nego se odluče za njegovu primjenu, sačekati uputstvo od nadležnih državnih organa. Neki poslodavci su, međutim, javno obećali da će oni umjesto zaposlenih uplaćivati državi potrebni novac.

Ovo je za šest mjeseci drugi namet koji je Vlada Crne Gore uvela na štetu građana. Od jula prošle godine svi vlasnici sim kartica u obavezi su da nakon prvog ostvarenog poziva u mjesecu državi plaćaju jedan euro. Prema Uredbi Vlade Crne Gore taj porez će se plaćati do kraja 2013. godine. Drugi „krizni porez“ primjenjivaće se od februara do kraja ove godine. Osim toga, da bi popunila rupe u budžetu Vlada je donijela i Odluku o zamrzavanju penzija kao i smanjenja plata u javnom sektoru.I Prilikom uvođenja poreza na sim kartice, kao i ovog kriznog poreza Unija slobodnih sindikata organizovala je proteste ispred Skupštine Crne Gore, ali taj potez nije naišao na veliki odziv građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari