Krkobabić u poseti Pirotskom upravnom okrugu 1

Nakon prošlonedeljne posete i obilaska Nišavskog okruga, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj, obišao je juče Pirotski okrug.

Ministar je ovaj kraj obišao u okviru realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Kako je saopšteno, Krkobabić je održao sastanak sa zamenikom gradonačelnika grada Pirota, predsednicima opština Bela Palanka, Babušnica i Dimitrovgrad, kojem su prisustvovali i predstavnici opštinskih službi zaduženih za poljoprivredu, okružni zadružni savez, kao i direktori zadruga iz Pirotskog okruga. Sastanku je prisustvovao i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije. Teme današnjeg sastanka su bile realizacija programa finansijske podrške zemljoradničkim zadrugama Pirotskog okruga i uloga jedinice lokalne samouprave u njegovom sprovođenju.

Krkobabić je izjavio da stanje u zadrugama nije sjajno, ali da među njima ima onih koje postižu izvanredne rezultate i da će država nizom sistematskih mera nastojati da oživi zadružni sistem koji treba opet da bude generator razvoja srpske poljoprivrede.

„Država će davati subvencije zadrugama kojih trenutno ima na nivou zemlje oko 1.500, a davaće se i subvencije za zapošljavanje mladih školskih kadrova (agronoma, veterinara i sličnih stručnjaka). U celu priču aktivno je uključen i Odbor za selo Srpske akademije nauke i umetnosti. Reč je o eminentnim stručnjacima čija reč mora da se poštuje i uvažava“, rekao je Krkobabić.

Ministar je izjavio da će do kraja godine na području Pirotskog upravnog okruga biti osnovana najmanje jedna nova zadruga i revitalizovana jedna postojeća. Nakon sastanka, ministar Krkobabić sa saradnicima je obišao zemljoradničku zadrugu Bobolovac u selu Blato, grad Pirot i poljoprivredno domaćinstvo zadrugara Nebojše Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari