Krkobabić: Visoke temperature nisu uticale na Miholjske susrete sela u Deronjama i Žitorađi 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas da učesnike „Miholjskih susreta sela“ u Deronjama kod Odžaka i Žitorađi kod Vladičinog Hana prethodne nedelje, nisu sprečile visoke temperature da učestvuju u nadmetanjima, kao i da je sve proteklo u znaku tradicionalnih gurmanluka.

U selu Žitorađe kod Vladičinog Hana, takmičenje u spremanju mućkalice, ukupno 24 ekipe imale su isti recept – tri vrste mesa, povrće, začini i krčkanje bar tri-četiri sata, a pobednik je jelo ekipe „Naše voće“.

„Svako ima svoj način i tajni začin, ali za dobru mućkalicu presudni su ljubav i strpljenje“, rekao je Zoran Кostić, jedan od takmičara.

Na sportskom terenu, kako se navodi, odmeravane su snage u nadvlačenju konopca, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, stonom tenisu i šahu.

Ovu manifestaciju otvorili su vršilac dužnosti sekretara Ministarstva Snežana Petrović zajedno sa predsednikom Opštine Vladičin Han Goranom Mladenovićem.

Manifestacija je okupila i goste iz Vranja, Surdulice i Bujanovca, a najmlađi folkloraši defilovali su u nošnjama, dok je kako se navodi, najviše smeha izmamilo takmičenje izdržljivosti u nošenju krigle, pune piva.

U Deronjama kod Odžaka, u isto vreme, ova tradicionalna manifestacija okupila je više od 4.000 ljudi, a i ove godine na programu je bio izbor za „naj-krofnu“, a pobednica je Snežana Jovanović iz Deronja.

Najmlađi posetioci, kako je navedeno u saopštenju, uživali su u žurci sa penom, koja je organizovana uz pomoć vatrogasaca, a na programu su bili i defile fijakera, tamburaši i na kraju veliki koncert.

Kako se podseća, prošlog četvrtka svoj program predstavili su i žitelji sela Jarkovci u Inđiji, uz promociju starih zanata, tradicionalnih proizvoda i smotru folklornih igara.

„Ovog vikenda svi zainteresovani koje put nanese, moći će da uživaju u ‘Miholjskim suretima sela’ u okolini Čajetine, Boljevca i Pirota“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari