Krkobabić: Za zadruge 25 miliona evra 1

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je juče da od 2018. kreće projekat da se za tri godine uloži 25 miliona evra za obnovu i nove zadruge u Srbiji.

– Put je dug, nije za jednog ministra ili Vladu, trajaće decenijama – rekao je Krkobabić juče u Kragujevcu, naglasivši da je projekat značajan za spas srpskog sela. Projekat je, prema njegovim rečima, ambiciozan i podrazumeva 500 zadruga u 500 sela.

– Od kada smo počeli akciju osnovano je 70 zadruga, od kojih su tri u šumadijskom okrugu – rekao je Krkobabić, ocenivši da sela mogu da opstanu „samo ako budemo imali zadruge“. Prema njegovim rečima, u Srbiji imamo pražnjenje sela i poljoprivrednike sa malim posedima. Prazna sela su, kako je rekao, „mamac za sve koji nisu dobronamerni“. Otuda se, poručio je Krkobabić, neće dozvoliti da sela ostanu prazna, te da će svima koji žele biti omogućeno da ostanu na selu. Krkobabić je juče kazao da je namera da se konačno povežu 630.000 malih proizvođača odnosno toliko gazdinstava u Srbiji, u kojima radi oko 1,4 miliona ljudi.

– Oni su gotovo nevidljivi, a povremeno ih se neko seti kada treba da se oporezuju – rekao je Krkobabić, dodajući da je ključna prednost zadrugarstva u tome što omogućava objedinjavanje malih proizvođača.

– Da imamo zadruge ne bismo imali problem sa malinarima, uvek se bavimo posledicama, a ne uzrocima. Ovo je put da otklonimo uzroke – rekao je Krkobabić, dodajući Vlada Srbije je u 2017. za osnivanje i obnovu zadruga izdvojila 200 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari