Krstonošić: Ako radnici „Lira“ ostanu bez posla, neka ostane i Vučević 1foto: Lir

Istekle su sve ugovorne obaveze koje kompanija „Lir“ ima prema Novom Sadu i državi Srbiji i preti realna opasnost da 2.500 zaposlenih u toj fabrici trajno ostanu bez posla.

To je izjavio predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu Veljko Krstonošić. Podseća da je za potrebe te kompanije Novi Sad uredio industrijsku zonu Sever 4, izgradio proizvodnu halu i prateću infrastrukturu, za šta je iz gradskog budžeta potrošeno četiri milijarde dinara. dok je iz državnog budžeta toj kompaniji isplaćeno 10 miliona evra na ime subvencija po zaposlenom radniku.

Zaposleni u „Liru“ sada ne rade, kao što je Danas ranije pisao, navodno zbog toga što je rat u Ukrajini prekinuo snabdevanje repromaterijalom, ali nema zvanične potvrde o tome da se traže novi kanali snabdevanja, niti postoje naznake da će uskoro biti nastavljena proizvodnja kablova i još nekih delova za automotiv industriju.

Krstonošić je pozvao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i sve ostale koji su učestvovali u realizaciji nepovoljnog aranžmana sa „Lirom“ da podnesu ostavke ukoliko se radnici ne vrate na posao.

„Sadašnja situacija u „Liru“ je posledica nepovoljnog ugovora koji je sa tom kompanijom sklopljen pre šest godina i po kojem ta firma više nema nikakvih obaveza ni prema radnicima, ni prema državi. Gradska vlast u Novom Sadu je novac dobijen od prodaje parcele za tržni centar „Promenada“ u celosti uložila za uređenje i opremanje zemljišta, a potom i za izgradnju hale i ostale prateće infrastrukture. Za to su Novosađani platili oko 33,5 miliona evra, a strani partner je imao obavezu da tu halu zakupi na tri godine po ceni od 800.000 evra godišne“, podseća Krstonošić.

On navodi da je DS upozoravala na to da je taj ugovor nepovoljan, jer su ulaganja neuporedivo veća od potencijalne koristi, budući da bi „Lir“ morao da 40 godina plaća ugovoreni zakup kako bi se samo vratilo ono što je uloženo.

„Sad se suočavamo sa situacijom u kojoj postoji realna mogućnost da ti ljudi ostanu bez posla i da se ulaganje lokalne zajednice i države od preko 43 miliona evra pokaže kao težak promašaj. Ukoliko se u „Liru“ ne obnovi proizvodnja i radnici se ne vrate na posao, svi koji su odgovorni za taj posao, počev od gradonačelnika Vučevića, morali bi da podnesu ostavke i tako konačno preuzmu odgovornost za posledice ono što su radili u prethodnih 10 godina svog svevlašća,“ istakao je Krstonošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari