Predstavnici Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva za rad i socijalnu politiku, međunarodnih organizacija, poslodavaca, sindikata i stručne javnosti konstatovali su na konferenciji „ Reforma penzijskog sistema Srbije“ u organizaciji Konfederacije slobodnih sindikata u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert da je finansijska neodrživost penzijskog sistema Srbije ključan problem čijem se rešavanju mora pristupiti celovitim, sveobuhvatnim i kvalitetnim reformama koje će angažovati sve socijalne partnere.


– Sindikati ne podržavaju povećanje starosne granice za odlazak u penziju, na čemu se reforma penzionog sistema do sada zasnivala. Reforme moraju da budu sveobuhvatnije, odnosno treba da budu okrenute i ka poboljšanju položaja sadašnjih zaposlenih. Konfederacija slobodnih sindikata spremna je da u saradnji sa državom i stručnom javnosti pokrene proces i predloži rešenja za reformu penzionog sistema Srbije. Naš stav je da bez zajedničke angažovanosti svih socijalnih partnera ne možemo pokrenuti kvalitetne reforme kakve su u ovom trenutku neophodne – naglasio je Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata

Direktor kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu Mihael Erke izjavio je da se reforma penzionog sistema može raditi u tri pravca, povećanjem doprinosa, starosne granice za odlazak u penziju i smanjenjem iznosa penzija.

– Jedno od rešenja koje je prihvaćeno u svetu jesu privatni penzijski fondovi. Nizak životni standard i male zarade, međutim, najveća su prepreka većem angažovanju građana na polju privatnog penzionog osiguranja i samostalne odluke da sebi uplaćuju privatnu penziju – istakao je Erke.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Zoran Milošević naveo je da se Vlada Srbije opredelila za dalje reforme penzijsko-invalidskog sistema, ali uz jasan stav da mere smanjenja troškova i restrikcije imaju svoju granicu. „Treba raditi na poboljšanju prihoda PIO fonda i efikasnijoj naplati doprinosa, odnosno poboljšati kontrolu naplate“, rekao je on. Milošević je istakao da je važno formiranje centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, jer bi na taj način zaposlenima bilo omogućeno da prate da li im poslodavac plaća doprinose.

Naplata doprinosa veliki problem

Ljubiša Milosavljević, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, osvrnuo se na rešavanje problema naplate doprinosa. Naplata doprinosa trenutno je jedan od velikih problema kako zbog poreske evazije, tako i zbog činjenice da mnogi poslodavci prijavljuju radnike na minimalnu zaradu, čime automatski smanjuju osnov za doprinose koje plaćaju državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari