Proslavljeni reditelj Emir Kusturica juče je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na funkciju generalnog direktora Parka prirode Mokra gora, nakon što se njegovo ime našlo na spisku 319 lica protiv kojih je Državna revizorska institucija podnela prekršajne prijave. Kusturica, koji je prethodno, preksinoć, ekskluzivno za Danas izjavio da su dve prijave revizora „proceduralne i da nemaju veze sa proneverom ili zloupotrebom novca“ te da su u pitanju optužbe „na nivou sitnih saobraćajnih prekršaja“, tako je postao prvi zvaničnik koji je ikada napustio funkciju zbog negativnog izveštaja DRI.

U emotivnom pismu medijima, Kusturica je u jednom potezu prekinuo sve svoje veze sa državom, podnoseći ostavku i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije i odlučivši da više ne prima nikakvu pomoć za svoje projekte.


„Odlučio sam da od države ne tražim niti primam pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Iz Ministarstva kulture povlačim i molbu za dodelu sredstava za snimanje filma Ljubav i rat“, naveo je reditelj.

U izjavi za Danas, Kusturica je precizirao da je „što se tiče osnovnog poslovanja – plaćanja poreza, doprinosa, zarada, realizacije poslova po projektima i planovima, sve regularno“, a zatim dodao:

– A šta reći o državi čije institucije izbacuju bombastične spiskove sa podnetim prijavama, bez objašnjenja. U najmanju ruku, neozbiljno – rekao je Kusturica.

„Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su „saobraćajni prekršaji“ na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života, zbog čega podnosim neopozivu ostavku“, naveo je reditelj.

Kako kaže, u navodima DRI nema navoda da je budžetski novac proneveren, već da „890.000 dinara utrošenih na kupovinu građevinskog materijala proceduralno nije utrošeno kako treba – kroz jednu javnu nabavku, već kroz 15 manjih računa tokom cele godine“. Druga dva navoda odnose se na to što je Park prirode uzeo revolving kredit da bi radnicima isplatio zarade, jer su budžetska sredstva kasnila(!), a nije raspisao javnu nabavku za kredit i na to što je popis osnovnih sredstava urađen bez odluke o formiranju popisne komisije i bez popisivanja dva polovna automobila, dobijena na poklon i registrovana na Park prirode.

„I – to je sve. Negde je nestala nit koja razdvaja formalizam od stvarnog života, a nestala je tamo gde je i nastala: u birokratskoj i novinarskoj proizvoljnosti, u stvarnosti življenja u Srbiji u kojoj se, evo, javni život odvija u tabloidima. Država koja stvara ambijent nepovoljan po one koji rade ne zaslužuje naš trud. Umesto da politiku vodi u parlamentu, Srbija politiku vodi u tabloidima“, zaključio je Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari