Astronomske cene: Najskuplji kvadrat i najskuplji stan prodati u Beogradu na vodi 1foto Miroslav Dragojević Danas

U Srbiji su u drugom kvartalu ove godine najveće cene za stanove postignute u Beogradu, gde je najskuplji prodat po ceni od 9.125 evra za metar kvadratni, u Beogradu na vodi, navodi se u izveštaju sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.

Najskuplji stan, ukupne površine 145 metara kvadratnih, koštao je 955.000 evra, takođe u Beogradu na vodi.

Najskuplja kuća prodata je u beogradskoj opštini Savski venac za 1,5 miliona evra, dok je najskuplje parking mesto u drugom kvartalu plaćeno 60.000 evra.

U Srbiji je na tržištu nekretnina u drugom kvartalu ove godine evidentirano 30.837 kupoprodajnih ugovora, 0,6 odsto više nego u isto vreme lane, a ukupan promet je iznosio 1,8 milijardi evra, što je bilo 8,2 odsto više nego na drugom kvartalu 2023.

Kako je navedeno, od 1,8 milijardi evra, 446,4 miliona evra bilo je sa delimično regulisanog tržišta.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti činila je prodaja stanova (979,5 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovane vrednosti.

Za kuće je izdvojeno 150,2 miliona evra (devet odsto ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 147,2 miliona evra (osam odsto ukupne vrednosti), za poslovne prostore 77 miliona evra (četiri odsto ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 52,5 miliona evra (tri odsto ukupne vrednosti).

Kako je navedeno, 10 odsto svih prometovanih nepokretnosti finansirano je putem kredita, što predstavlja povećanje od tri procentna poena u odnosu na prethodnu godinu. Najviše su kreditna sredstva korišćena za kupovinu stanova, pri čemu je 23 odsto svih kupovina realizovano na ovaj način, što je primetan rast u odnosu na 16,5 dsto iz istog perioda prošle godine, naveli su iz RGZ.

Dodaje se da je u drugom kvartalu ove godine, broj kupoprodajnih ugovora značajno porastao u odnosu na isti period prošle godine u Novom Sadu (22,5 odsto), Kragujevcu (22,9 odsto) i Nišu (15,6 odsto), dok je u Beogradu zabeležen blagi pad od 1,1 odsto.

Za stanove je u Beogradu u drugom kvartalu ove godine izdvojeno ukupno 555,6 miliona evra.

Kancelarija Javni beležnik Mirjana Simović Aleksić, sa teritorije Osnovnog suda u Novom Sadu, u drugom kvartalu ove godine dostavila je najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 523, vrednih 49,7 miliona evra.

Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić, sa teritorije Prvog osnovnog suda u Beogradu, dostavila je ugovore sa najvećim obimom vrednosti od 69 miliona evra kroz 459 ugovora.

Kada je reč o delimično regulisanom tržištu nepokretnosti, kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić, sa teritorije Prvog osnovnog suda u Beogradu, kancelarija je sa najvećim obimom novčanih sredstava od oko 35,1 miliona evra, a to je ujedno i kancelarija sa najvećim brojem dostavljenih ugovora na delimično regulisanom tržištu nepokretnosti – 239 ugovora u drugom kvartalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari