Ipak je bilo dogovaranja: Kazna za Atlantik i Štraus adriatik zbog povrede konkurencije na tržištu kafe 1Foto: Ana Mihailović

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije objavila je danas da je kaznila zbog povrede konkurencije Atlantik grupu i Štraus Adriatik sa oko dva miliona evra, navela je ta komisija na sajtu.

„U ispitnom postupku po službenoj dužnosti protiv Atlantik grupe – Zagreb, Atlantik Brands – Beograd, Atlantik Grand – Beograd i Štraus Adriatic – Šimanovci, pokrenutom u septembru 2021. godine Komisija je utvrdila da su se ta privredna društva dogovorila i usaglašavala poslovnu strategiju direktnom ili indirektnom razmenom informacija u vezi sa cenovnom politikom i budućim veleprodajnim cenama mlevene kafe u Srbiji“, navela je Komisija.

Te firme su, kako je utvrđeno zaključile restriktivni sporazum i povredile Zakon o zaštiti konkurencije.

Komisija je navela da je u toku ispitnog postupka konstatovano da su te firme krajem 2021. godine promenile obrasce ponašanja i da nakon toga postoji veća sličnost u „ponašanju“ cena na berzi i cena kafe u Srbiji.

Na osnovu utvrđenog, Komisija je izrekla mere zaštite konkurencije za oba učesnika na tržištu u ukupnom iznosu od 237.907.176 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari