Sinergija 08, najveća i najuglednija IT konferencija u jugoistočnoj Evropi, će biti održana od 14. do 17. oktobra u Novom Sadu. Osma po redu Sinergija donosi brojne novitete i obara sve do sada postavljene rekorde, po broju posetilaca, novinara, predavanja, ukratko svih elemenata koji čine ovu konferenciju centralnim IT događajem u regionu. Novosadski Master Centar će, kao najsavremeniji konferencijski centar u zemlji, i ove godine ugostiti preko hiljadu IT profesionalaca i menadžera i preko 100 novinara, zainteresovanih da čuju sve o najnovijim Microsoftovim proizvodima i tehnologijama

U opštini Subotica ima oko 35.000 registrovanih vozila, od čega se veći deo kreće u užem gradskom području, sa tendencijom dužeg zadržavanja na parking mestima. „Parking“ je javno-komunalno preduzeće koje se bavi uređenjem, naplatom i kontrolom parkiranja u gradu Subotici. Osnovano je 1998. godine od strane Skupštine opštine Subotica sa idejom da se na sistemski način reši problem parkiranja u centralnoj zoni grada i da se uređenjem parking mesta i parkirališta doprinese komunalnom redu u ovom gradu.

Povećanje broja automobila, mali broj uređenih parking mesta, velika nedisciplina vozača, kao i nagomilavanje vozila u centralnoj gradskoj zoni, dovodili su do sve veće komunalnog haosa u Subotici. „Uprava preduzeća i gradske vlasti su do tada poznati sistem kontrole i naplate parkiranja putem inkasanata videli kao prevaziđen, pa smo se usmerili ka pronalaženju i uvođenju modernijeg i efikasnijeg sistema“, kaže Atila Kikić, direktor JKP „Parking“ Subotica. „Početkom 2006. godine raspisali smo tender, na kojem je pobedila kompanija PSC, zahvaljujući najboljim među ponuđenim uslovima. Oni su ponudili potpuno zaokruženo rešenje, koje uključuje i softver i hardver, ali i stručne konsultantske usluge, izradu idejne studije, upravljanje projektom i ostale potrebne usluge za realizovanje jednog ovakvog projekta“, objašnjava gospodin Kikić.

Sistem pod nazivom SMS4Parking predstavlja zaokruženo informaciono rešenje za naplatu i kontrolu parkiranja, u čijem se središtu nalazi m-commerce segment baziran na upotrebi SMS poruka kao sredstva naplate. „Sistem je baziran na Microsoftovoj .NET platformi i principu servisa – sve što je potrebno na strani korisnika je stalna Internet konekcija i server koji obezbeđuje dodatnu sigurnost funkcionisanja celog sistema“, objašnjava Jovan Popović, direktor prodaje u PSC-u. „Uštede na strani korisnika su postignute činjenicom da oni kupuju samo servis, a da se centralna, prilično komplikovana i skupa infrastruktura sistema nalazi u našoj centrali“, kaže Popović. Za komunikaciju sa provajderima mobilne telefonije zadužen je PSC-ov SMS Premium Centar, koji prima, obrađuje i prosleđuje informacije o izvršenim plaćanjima parkiranja uz pomoćSMS poruka, dok se za kontrolu koriste ručni GPRS terminali sa Windows Mobile operativnim sistemom, uz pomoćkojih kontrolori u realnom vremenu mogu proveriti stanje za bilo koje parkirano vozilo.

Sistem je startovao sa radom 1. juna 2006. godine, posle oko mesec dana intenzivnog rada na implementaciji i testiranju rešenja, a kao dokaz uspeha javne kampanje koja je pratila uvođenje u rad ovog rešenja gospodin Kikićnavodi sledeće: „Čim su građani pre početka rada sistema počeli samoinicijativno počeli da dolaze u naše preduzeće da bi regulisali svoje obaveze, ja sam znao da imamo dobitnu kombinaciju. Uz sistem SMS4Parking u Subotici danas imate komunalni red, pa je sada situacija takva da praktično ne postoji ulica u gradskom jezgru u kojoj ne možete naći slobodno parking mesto. Uspeli smo da praktično promenimo lik grada i makar po parkiranju Subotica je sada jedan stvarno evropski grad.“

„Sistem SMS4Parking je dovoljno fleksibilan da prepoznaje sve specifičnosti malih gradova. Mi smo se trudili prilikom projektovanja da uzmemo u obzir sve moguće specifičnosti, i to je ono što je kvalitet više našeg sistema, i u tehnološkom i u funkcionalnom smislu. Sam način funkcionisanja ovog sistema, uz pomoćSMS poruka, nosi kvalitet usluge za korak više ispred ostalih i prostor za unapređenja u budućnosti, kada će se možda zahtevati naplata po tačno utrošenom vremenu, umesto po započetom satu“, ponosno napominje Dragan Jakšić, direktor PSC-ovog Parking Solution centra. Kao potvrdu gospodin Kikićiznosi podatak da se u Subotici preko sistema SMS4Parking dnevno pošalje oko 3000 SMS poruka, dok se u susednom Segedinu, u Mađarskoj, pošalje samo 500. Preko 60 % naplate parkiranja se obavi preko SMS poruka, iako je korišćenje kartica koje se kupuju na kioscima i automatima jeftinije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari