U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i službe za kriminalističko obaveštajne poslove i prikrivene islednike privedeno je 14 osoba osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra.


Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal privedeni su carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi. Privedeni su Nikola S., Dejan S., Nenad M., Igor F., Duško T., Aida B., Igor S., Boško Š., Dragica L., Mirjana D., Vladimir P., Munir J., Vladan P. i Branislav I.

Oni se, prema nezvaničnim informacijama, sumnjiče da su tokom prošle godine uvezli 94 kontejnera sa garderobom iz Kine, koji su brodom stizali u Rijeku, a odatle kamionima prebacivani u Srbiju.

Kako bi platili manje carine i poreze, pravili su lažnu dokumentaciju u kojoj su navodili da uvoze pločice, voće, nameštaj i druge artikle. Kontejneri nisu proveravani, tako da je roba sa lažnim papirima prolazila granicu i završavala širom Srbije. U policiji nisu juče hteli da preciziraju nezvanične informacije o ovoj akciji, posebno deo o prikrivenom isledniku.

Saopštenjem se u toku popodneva oglasila Uprava carina navodeći da je policiji i tužilaštvu za organizovani kriminal obezbedila neophodnu dokumentaciju na kojoj je taj slučaj zasnovan. „Upravi carina je kao instituciji u interesu da se iz službe udalje ljudi koji zloupotrebljavaju položaj na kome se nalaze, jer time blate ime svih onih koji pošteno rade svoj posao“, piše u saopštenju.

Kanal nelegalno uvezene robe koji je policija prekinula juče, samo je kap u moru šverca koji je u Srbiji formirao crno tržište čije razmere dosežu i do polovine ukupnog prometa. Privrednici već godinama traže da država zaustavi ekspanziju sive ekonomije koja ne samo da je nelojalna konkurencija legalnim firmama, nego novac iz tih poslova, neevidentiran kroz institucije, predstavlja ogroman koruptivni potencijal.

– U ovom trenutku, na tezgama buvljih i zelenih pijaca, „kutija-buticima“ i po stanovima, „valja“ se verovatno oko 200 miliona evra vredna roba prošvercovana na isti način. Osim kanala koji plasira kineski tekstil, i čiji je je jedan ogranak sada presečen, ogroman je „promet“ turskog repromaterijala, uglavnom pamučnih tkanina, a nečuven je šverc prehrambene robe iz Mađarske, koji je preplavio Vojvodinu tako da legalni proizvođači nemaju nikakvu šansu na tržištu. U poslednje vreme, javljaju se i „trgovci“ sa robom iz Bugarske i Rumunije, njih možete videti na pančevačkom buvljaku, jer niko nije zadužen da suzbija rad na crno – kaže za Danas Milan Knežević, predsednik Unije tekstilaca koja se godinama bori protiv nelojalne konkurencije iz sive zone.

On podseća da su sa prethodnom vladom sačinili plan suzbijanja nelegalnog uvoza i rada, ali da je to ostalo samo na papiru. Kap posledica, samo u prva dva meseca ove godine, zatvoreno je za 2.000 više trgovinskih radnji nego što ih je otvoreno, a ukoliko se taj trend nastavi do kraja godine, razlika će dostići najmanje 5.000, što znači gubitak oko 50.000 radnih mesta.

Podsetimo, i Danas je u više navrata pisao o problemu sivog tržišta i ukazivali smo da se ono uglavnom snabdeva iz tri kanala. Osim uvoza gotove robe iz Kine, i tkanina iz Turske, prisutan je i takozvani „mravlji šverc“, u putnim torbama, uhodanim kombi linijama i sa naizgled manjim kontingentima roba koje, s obzirom da je reč o svakodnevnim turama, i te kako imaju svoje mesto u lancu.

Ko kontroliše carinu

– Najveći problem je to što carinu niko ne kontroliše, već je prepušteno da to ona čini sama. Apsurdne su njihove tvrdnje da postoji 15 punktova interne kontrole, jer da taj sistem funkcioniše, ne samo da ne bismo imali ovakve afere, nego ne bi ni švercovane robe bilo po uličnim i pijačnim tezgama. Najzad, ako ta njihova u unutrašnja kontrola postoji, kako nisu ovo uočili na vreme, nego je policija istragu i akciju hapšenja pokrenula, priča se, na osnovu anonimne dojave – pita se Milan Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari