Novi zakon o javnim nabavkama ukloniće glavne uzroke korupcije i preciznije će odrediti šta su javne nabavke na koje se u Srbiji godišnje zvanično potroši 2,7 milijardi evra. Njime se ukida i mogućnost da se nakon završetka izbora najboljeg ponuđača, aneksima ugovora poveća prvobitna cena usluga za 15 ili 20 odsto.

 Primenom ovog zakona biće ušteđeno 600 miliona evra – rekao je juče u Skupštini Srbije Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, obrazlažući Predlog zakona o javnim nabavkama, koji je podnelo 138 poslanika vladajuće većine. Arsić je rekao da novi zakon reguliše šta su stvarno poverljive nabavke, jer je do sada postojala situacija da je osim naoružanja i vojne opreme predmet poverljive nabavke mogao da bude i toalet papira i krem banana. Novi zakon, kako je rekao, uvodi i bolju zaštitu uzbunjivača, to jest onih koji prijave korupciju, kao i zabranjuje da se rukovodilac službe koja naručuje javne nabavke u naredne dve godine zaposli kod ponuđača.

Čulo se i da predloženi zakon uvodi samo delimičnu centralizaciju javnih nabavki, jer bi potpuna centralizacija uzrokovala stvaranje monopola na tržištu. Novim zakonom zabranjuje se da firma koja pobedi u procesu javnih nabavki angažuje ponuđača da uradi više od 50 odsto dobijenog posla. „Veliki naručioci javnih nabavki su dužni da organizuju posebnu službu koja će najmanje dva puta godišnje sprovoditi kontrolu javnih nabavki“, rekao je Arsić i dodao da zakon predviđa i stopiranje nabavke u slučaju da se pojavi sumnja u postupak.

Dejan Radenković, poslanik Socijalističke partije Srbije istakao je da će predloženi Zakon omogućiti transparentniji proces javnih nabavki i da će smanjiti korupciju i omogući uštede u procesu javnih nabavki. Dobra stvar je, smatra Radenković, i što se uvodi institut građanskog nadzornika koji će nadzirati sve javne nabavke čija je vrednost veća od 700 miliona dinara.

Dejan Mihajlov, poslanik DSS smatra da ovaj zakon predstavlja pomak u odnosu na postojeći zakon, uređeniji i transparentniji postupak, ali je najavio i da će ta partija podneti amandman kojim se uređuje hitnost nabavki, što je do sada bilo često zloupotrebljavano.

– Nije dobro da republička komisija kao organ koji odlučuje u postupku zaštite prava ponuđača, odlučuje i kao prvostepeni prekršajni organ, jer to znači da isti organ odlučuje u dva postupka. Takođe, DSS ima zamerku i na odredbu da članovi republičke komisije imaju prava „da ulaze, pečate, saslušavaju zaposlene u organima naručioca, blindiraju dokumentaciju“, što su prava koja pripadaju policiji i istražnim organima – naveo je Mihajlov.

Demokratska stranka će podržati predloženi zakon, pod uslovom da bude usvojen njihov amandman o formiranju budžetskog fonda u iznosu od 600 miliona evra. Božidar Đelić, poslanik DS naveo je da je cilj predloženog amandmana da se ušteđevina materijalizuje, tako što će kroz rebalans budžeta za 2013. godinu biti smanjene stavke za kupovinu dobara i usluga i formiran budžetski fond od 600 miliona evra. Bojan Đurić, poslanik LDP rekao je da je njegova stranka podnela deset amandmana na predloženi zakon, ali da svejedno neće podržati njegovo izglasavanje jer nema poverenja u vladu, koja je odgovorna za njegovo sprovođenje, posebno posle niza skandaloznih imenovanja u javnim preduzećima.

URS očekuje uvođenje reda u finansije

Da će Zakon o javnim nabavkama uvesti red u tu sferu smatra i portparol Ujedinjenih regiona Srbije Marko Selaković koji kaže da će URS podržati zakon, budući da će on omogućiti uvođenje reda u javne finansije, pored mera koje je već preduzelo Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari