Za juče zakazano prvo ispitno ročište poverilaca austrijske građevinske firme Alpine Bau GmbH, koje je trebalo da se održi u nadležnom bečkom sudu, odloženo je za 9. oktobar zbog velike navale poverilaca. Istovremeno je Austrijsko tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju objavilo da je primilo izveštaje stečajnih upravnika Štefana Rila i Ule Rajš, koji menadžment Alpine terete zbog moguće prevare, pronevere i falsifikovanja bilansa.

 „Ali iznad svega ih terete zbog veoma rizične i neprofitabilne ekspanzije u inostranstvu“, izjavio je za bečki list „Kurir“ portparol tog tužilaštva.

Saradnica Štefana Rila, Ule Rajš za iste je novine izjavila da se „razvoj na inostranim tržištima odvijao bez prepoznatljivog strateškog planiranja, nego se ponajpre zasnivao na ličnim kontaktima šefa Ditmara Aluta-Oltijana sa lokalnim partnerima“.

Ditmar Aluta-Oltijan održao je svojevremeno konferenciju za štampu i u Beogradu, a pre toga je već bio poznat evropskoj javnosti po sudskom sporu koji je protiv njega vođen u Minhenu zbog sumnji da je poslove na gradnji minhenske Arene dobio podmićivanjem, koje je on prikazivao kao, u Austriji navodno uobičajenu, proviziju.

I posle 2006. godine, kada je Alpinu preuzeo španski koncern FCC, tvrde stečajni upravnici, nastavljen je u poslovanju isti kurs, pa veliki inostrani aranžmani nisu pokrivali ni troškove nego su vodili ka velikim gubicima. Tako je Alpina samo 2012. godine na inostranim poslovima imala gubitak od 520 miliona evra. Od 2008. godine, rekao je Ril, u inostrane projekte je upumpano 1,056 milijardi evra, a da ti poslovi nisu bili osigurani imovinom iste vrednosti. „Ti odlivi sredstava su prikazivani kao potraživanja po osnovu neobračunatih radova“.

Pored aranžmana koji nisu pokrivali ni troškove, propasti Alpine doprinelo je i odsustvo organizacije u njenim inostranim ograncima i firmama-kćerkama. Tu nije bilo nikakve procene rizika niti kontrole troškova, rekli su stečajni upravnici.

Relevantni izvori u Beču početkom ove nedelje saopštili su da dosad procenjena stečajna masa Alpine neće moći da pokrije više od jedan odsto dosad prijavljenih potraživanja od te firme, a „možda ni toliko“. Javna preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije prijavila su potraživanja od Alpine u visini od ukupno oko 132 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari